Τελευταία Νέα:

Ο Γιώργος Καρασμάνης αποδομεί στη Βουλή το κυβερνητικό πυροτέχνημα περί… "επιστροφής στην κανονικότητα"


«Φύλλο και φτερό» έκανε ο Γιώργος Καρασμάνης τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση λίγο πριν στηθούν οι κάλπες  για τις πρώτες εκλογές.

Μιλώντας χθες στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο πρώην Υπουργός αποδόμησε με στοιχεία την κυβερνητική προπαγάνδα περί ¨επιστροφής της στην κανονικότητα¨, και κατέδειξε ότι η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει τη χώρα μας πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό της Ευρώπης σε επενδύσεις και ανάπτυξη…
Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – αν και ορισμένα μπορούν να βελτιώσουν τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση κάποιων πολιτών – δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό της αφαίμαξης που έχει υποστεί ο λαός μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και, ασφαλώς, αποτελούν ένα προεκλογικό επίδομα - δόλωμα προς άγραν ψήφων, για το οποίο, όπως είπε, οι πολίτες θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στις κάλπες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Καρασμάνη

«…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούω να επαναλαμβάνεται κατά κόρον από κυβερνητικής πλευράς η αυτάρεσκη διατύπωση ότι η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Για τι είδους, ποια επάνοδο και για ποια κανονικότητα μιλούν; Αν εννοούν τα περιβόητα μέτρα που διθυραμβικά εξαγγέλθηκαν, όντως αποτελούν μία κάποια βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Αλλά προσέξτε, στην καθημερινότητα της δραματικής κατάστασης και των αδιεξόδων που δημιουργήθηκε ακριβώς στην τετραετία της «πρώτης φορά Αριστεράς Κυβέρνησης», της δικής σας διακυβέρνησης, κύριοι της Πλειοψηφίας.
Με τα μέτρα αυτά επιχειρείτε να μπαλώσετε τα δικά σας ολέθρια πεπραγμένα από το 2015 μέχρι και σήμερα. Υπάρχει μήπως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό που θέλετε να πλασάρετε ως τη ναυαρχίδα των παροχών σας, δηλαδή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που είναι λειψή, κολοβή, μισή η ρύθμιση;
Όμως, δείχνετε να παραγνωρίζετε ότι δυστυχώς για σας ο λαός έχει μνήμη και θυμάται ότι από τη δική μας Κυβέρνηση τον ΦΠΑ τον παρέλαβε στο 13%, όπου τον είχαμε κατεβάσει από τον Αύγουστο του 2013. Εσείς τον διπλασιάσατε σχεδόν στο 24%, στα πλαίσια του αχρείαστου και πλέον δυσβάσταχτου τρίτου μνημονίου, με την περήφανη διαπραγμάτευσή σας και «τα άλλα έργα και τις ημέρες σας», του μαύρου και καταστροφικού 2015.
Και τώρα που τον ξαναπάτε εκεί που τον παραλάβατε από μας και τον εμφανίζετε ως την κορυφαία παροχή σας στην οικονομία και στους πολίτες. Φαίνεται ότι έχετε ζηλέψει τη δόξα του Χότζα και την κουτοπόνηρη τακτική του. Για ποια κανονικότητα μιλάτε; Για το ότι μας έχετε κάνει χώρα πρωταθλήτρια των φόρων στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού; Ή γιατί με την καταστροφική, αντιαναπτυξιακή πολιτική σας έχουμε κατρακυλήσει στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς των επενδύσεων; Ή μήπως πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα spreads που είναι ο καθρέφτης για τον βαθμό οικονομικής επικινδυνότητας μιας χώρας και τα οποία παραμένουν τα υψηλότερα της Ευρωζώνης;
Και αυτό πάλι με τη δέκατη τρίτη σύνταξη τι κακόγουστο ανέκδοτο είναι; Δίνετε 800 εκατομμύρια, όταν η δαπάνη για μία κανονική σύνταξη είναι 2,2 δισεκατομμύρια. Τα έχετε πάρει όλα και μοιράζετε ψίχουλα, όταν από τους χαμηλοσυνταξιούχους έχετε στερήσει κοντά 1 δισεκατομμύριο με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και με τη μείωση του αφορολογήτου καταργήσατε τη δωδεκάτη σύνταξη και αν δεν ψηφίσετε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει να υπάρξει φρένο στη μείωση του αφορολογήτου, θα μειωθεί και η ενδεκάτη σύνταξη, όπως και ο ενδέκατος μισθός. Με την εισφορά υπέρ υγείας, που αυξήσατε κατά 50% στις κύριες και 100% στις επικουρικές συντάξεις, τους υφαρπάξατε επιπλέον 800 εκατομμύρια.
Και να ήταν μόνο αυτά. Με τον νόμο Κατρούγκαλου κατακρεουργήσατε κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις. Και τώρα τους επιστρέφετε ένα ξεροκόμματο και ανερυθρίαστα το αποκαλείτε «δέκατη τρίτη σύνταξη», προφανώς γιατί θεωρείτε αυτούς τους ανθρώπους αφελείς και ότι δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό που τους δίνετε είναι ένα φθηνό δόλωμα, ένα προεκλογικό βοήθημα-ελεημοσύνη προς άγραν ψήφων.
Κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε διαλύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι σχήμα λόγου, κυριολεκτώ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι τραγική. Την έχω επισημάνει και την έχω καταγγείλει με συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά δεν απαντάτε. Είναι κι αυτό ένα δείγμα, του πώς ορισμένοι Υπουργοί και ειδικά ο κ. Πετρόπουλος αντιλαμβάνονται το κοινοβουλευτικό λειτούργημα.
Έναν και πλέον χρόνο μετά τη μεταφορά του συνταξιοδοτικού έργου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον ΕΦΚΑ επικρατεί το απόλυτο χάος, με χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης να στοιβάζονται στα ράφια και οι συντάξεις που έβγαιναν σε τρεις με πέντε μήνες, τώρα χρειάζεται δύο με τρία χρόνια και βλέπουμε.
Αντί, λοιπόν, να στελεχώσετε επαρκώς τον ΕΦΚΑ, στείλατε δέκα υπαλλήλους -ναι, δέκα υπαλλήλους, όπως το ακούτε- και αναγκαστήκατε να αποσπάσετε άλλους πενήντα από το πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να τους εκπαιδεύσουν. Κι επειδή έληγε η απόσπασή τους στις 30 Απριλίου, φέρατε τροπολογία και τους εντάσσετε σε ομάδες εργασίας και τους δίνετε κάτι ψευτοκίνητρα για να δουλεύουν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα.
Παρένθεση: Δηλαδή δια της τεθλασμένης εσείς, είστε που καταργείτε τα εργασιακά κεκτημένα και εμμέσως πλην σαφώς θεσπίζετε εργασία επτά ημερών, αλλά θέλετε να αποδίδετε τέτοια πρόθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλοιώνοντας, κατά πάγια τακτική σας, τις δηλώσεις του. Κλείνει η παρένθεση.
Όμως και πάλι, με αυτή την τροπολογία είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να διεκπεραιώσουν σε εύλογο χρόνο τα τριάντα πέντε χιλιάδες έγγραφα για συντάξεις που έχουν πρωτοκολληθεί στο πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου; Και βέβαια όχι.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκατόν είκοσι δόσεις, ασφαλώς το επικροτούμε. Να θυμίσουμε, όμως, ότι το 2014 το ανάλογο νομοσχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου εσείς όχι μόνο το καταψηφίσατε, αλλά καλούσατε και τους οφειλέτες να μην ενταχθούν σε εκείνη τη ρύθμιση και να μην πληρώσουν τίποτε για να πέσει η Κυβέρνηση.
Αυτή είναι η μηδενιστική πολιτική σας και αυτή, βέβαια, είναι η διαφορά μας. Για εμάς πάνω από όλα ήταν και είναι το συμφέρον των πολιτών και της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Καρασμάνη, ολοκληρώνετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Θα πρέπει πάντως να αντιληφθείτε ότι με τη σημερινή πολιτική κατάσταση σύντομα θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις. Συνεπώς χρειάζονται βελτιώσεις. Δεν έχω τη δυνατότητα του χρόνου να αναφερθώ λεπτομερώς.
Εκείνο που έχω να επισημάνω  και το θεωρώ αναγκαίο είναι το όριο των 20.000. Τουλάχιστον να διπλασιαστεί, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να επωφεληθούν από αυτήν τη ρύθμιση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας ήθελα να επισημάνω ότι με την πολιτική που ακολουθείτε, υπονομεύετε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και της χώρας. Μην αμφιβάλλετε ότι οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα. Μάλιστα, την απάντησή τους θα τη δώσουν στην κάλπη. Κυριακή κοντή γιορτή!
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή του χρόνου

Ακολουθεί βίντεο από την ομιλία του κ. Καρασμάνη