Τελευταία Νέα:

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων για τα τμήματα των ΑΕΙ [Πίνακες] για τις Πανελλαδικές

Ρεκόρ αριθμού εισακτέων, με έντονο προεκλογικό «άρωμα» ανακοίνωσε το
υπουργείο Παιδείας, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων  που διεκδικούν μία θέση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον πίνακα με όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που θα συμπεριληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό το οποίο είναι σημαντικά αλλαγμένο σε σχέση με το περσινό, λόγω των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων με ΤΕΙ.
Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στο in.gr ο αριθμός των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται σε 78.335. Ο αριθμός, δηλαδή,  είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι οπότε και είχαν εισαχθεί 74.692 φοιτητές.
Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις για τα τμήματα των ΑΕΙ στο «παρά πέντε» των εκλογών, επιχειρεί να δημιουργήσει μία εικόνα ότι θα εξασφαλίσουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι.

Πού αυξάνονται οι εισακτέοι – Τι γίνεται με υψηλόβαθμα τμήματα

Με μία πρώτη σύγκριση μεταξύ των φετινών και των περσινών εισακτέων (σ.σ το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε συγκριτικά στοιχεία), φαίνεται πως ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος για μία σειρά πρωτοκλασάτων σχολών στα οποία «συνωστίζονται» κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχοι. Συγκεκριμένα, στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι εισακτέοι σε τμήματα Νομικής, Ιατρικής και Πολυτεχνικών σχολών, εξέλιξη η οποία θα διατηρήσει στα ίδια υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό των υποψηφίων.
Κατά τα λοιπά, σημαντική αύξηση καταγράφεται στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  σε σχέση με πέρυσι κατά 36 θέσεις (272 έναν 236 πέρυσι).
Αύξηση υπάρχει επίσης στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (195 έναντι 180 θέσεων πέρυσι) καθώς και  στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης το οποίο θα απορροφήσει την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 221 φοιτητές. Αντίστοιχη αύξηση υπάρχει και στο Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ.

Χαμηλώνει ο πήχης για τα Οικονομικά τμήματα

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των εισακτέων Οικονομικών τμημάτων καταγράφεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δόθηκαν 1.687 θέσεις όταν την περσινή χρονιά η πρώην ΑΣΟΕΕ είχε απορροφήσει 1.491 νέους φοιτητές.
Την ίδια στιγμή, περισσότερους εισακτέους αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Παιδείας σε τμήματα του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η μεγαλύτερη αφορά το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του σε 305 νέους φοιτητές έναντι 265 πέρυσι.

Περισσότερες θέσεις στα τμήματα Ναυτικών και Τουριστικών σπουδών

Στο πανεπιστήμιο Πειραιά, οι φοιτητές που στοχεύουν στο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών αναμένεται να ανοίξουν ευκολότερο τις πύλες του σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 33 θέσεις ενώ στο τμήμα Τουριστικών Σπουδών, οι εισακτέοι αυξάνονται σε 91 από 79 πέρυσι.
Αυξημένος είναι ο αριθμός των θέσεων και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης που εδρεύουν σε Κρήτη και Ρόδο. Οι εισακτέοι σε κάθε ένα από τα τμήματα ανέρχονται για το 2019 σε 122 όταν πέρυσι ήταν 101.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες εδώ