Τελευταία Νέα:

Όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση των γεννήσεωνΤρεις είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μειώνει ραγδαία τις γεννήσεις.

Πρόκειται για το εξωσυζυγικό σεξ, την έλλειψη ερωτικής διάθεσης και την οικονομική κρίση, με την απιστία να φαίνεται ότι δεν είναι από μόνη της η κορυφή του παγόβουνου στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα.

Διαδικτυακή έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων μέσω της πλατφόρμας Pollfish, στο πλαίσιο του 1st Fertility Festival, που θα γίνει στην Αθήνα (8-9 Ιουνίου, Ζάππειο, υπό την επιμέλεια και την εποπτεία των κ.κ. Γ. Πατούλη, Κ. Πάντου και Κ. Κωνσταντινίδη), έδειξε ότι το σεξ χωρίς την απόκτηση παιδιών είναι απολαυστικό για το 50% και το 67% πιστεύει ότι η απιστία «ανθίζει».

Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι, για να κάνει κάποιος παιδί, πρέπει να είναι «αφοσιωμένος» στο σκοπό αυτό, υπηρετώντας με πάθος τις απαιτήσεις, που αυτό εγείρει, τότε είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει, εάν… το ’χει δίπορτο. Έτσι η απιστία φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, «η σύλληψη απαιτεί συγκεκριμένη συχνότητα ερωτικών επαφών -ιδανική θεωρείται το τέσσερις φορές την εβδομάδα- που, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν ο άνδρας ξεπορτίζει πολύ συχνά για τις απαιτήσεις της ερωμένης, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σχεδόν σαν κανόνα και όχι πια σαν εξαίρεση».

Και συνεχίζει: «Με αυτό συμφωνεί και το 40% των ερωτηθέντων, που θεωρεί πιθανό η υπογεννητικότητα να οφείλεται εν μέρει και στην «αμαρτωλή» εξωσυζυγική δραστηριότητα. Μόνο το 5% των ζευγαριών είναι απόλυτα πιστό. Όπως όλοι οι έγγαμοι γνωρίζουν, η συχνότητα των επαφών μειώνεται δραματικά μετά τον πρώτο χρόνο».

Οι άνδρες της νέας εποχής δεν είναι μόνο εραστές, αλλά και σκληρά εργαζόμενοι, αγχωμένοι, κουρασμένοι και κακοπληρωμένοι. Το σπίτι τους δεν είναι ερωτικός παράδεισος, αλλά τόπος ξεκούρασης μπροστά στην τηλεόραση.


Ο παράγοντας κρίση

Η οικονομική κρίση είναι για τους μισούς ερωτηθέντες βασική αιτία της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα πιστεύουν πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας οφείλεται στις οικονομικές κρίσεις, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα σε πτώχευση την τελευταία δεκαετία.

«Τα μνημόνια ίσως να ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αφού μείωση του πληθυσμού παρατηρείται ήδη από τη δεκαετία του 1960. Η αστυφιλία και η αλλαγή από την αγροτική ζωή (όπου τα παιδιά ήταν και εργατικά χέρια) σε έναν τρόπο ζωής πιο ελκυστικό, σαφώς επηρέασαν τους δημογραφικούς δείκτες της χώρας», όπως εξηγεί ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος IHTC.

Στην ερώτηση «ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:
 • Οικονομικές συνθήκες 80%
 • Απουσία κρατικής ενίσχυσης 33%
 • Μεγαλύτερη ηλικία γάμου 28%
 • Εργαζόμενη γυναίκα 22%
 • Σύγχρονο lifestyle 25%

Όσο για τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας»:
 • Οικονομική στήριξη νέων οικογενειών 63%
 • Γονικές άδειες και διευκολύνσεις σε νέους γονείς 47%
 • Στήριξη πολύτεκνων οικογενειών 38%
 • Επιδότηση σε εξωσωματικές 51%
 • Ένταξη μεταναστών 5%

«Ελεγχόμενη πολιτογράφηση αλλοδαπών με πολλά παιδιά. Η Αμερική το 1800 είχε πληθυσμό τρία εκατομμύρια και η Γαλλία 60. Σήμερα, η Αμερική έχει 300 εκατομμύρια και η Γαλλία σχεδόν 60… Η Αμερική, δηλαδή, έγινε μεγάλη χώρα με τους μετανάστες και όχι από τις γεννήσεις των ιθαγενών που τότε εξολοθρεύτηκαν», όπως αναφέρει ο Γιάννης Μουζάλας, μαιευτήρας – γυναικολόγος, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Πολύ βασικό αίτιο, λοιπόν, είναι η κινητήριος δύναμη της σύγχρονης ζωής, το χρήμα. Το χρήμα, που δημιουργεί ανασφάλεια, όταν σου λείπει και τότε πού καιρός για παιδιά. Σε κράτη πολύ προχωρημένα, όπως η Σουηδία, τα παιδιά επιδοτούνται, αλλά και εκεί η συχνότητα των γεννήσεων δεν έχει σχέση με αυτήν των φτωχών χωρών, όπου οι γεννήσεις είναι πολλαπλάσιες. Οι εξ’ ανατολής γείτονές μας είναι παράδειγμα πολυπληθούς χώρας, παρά την οικονομική δυσπραγία των πολλών και φτωχών κατοίκων της», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Κωνσταντινίδης.


Οι νέοι ρόλοι των φύλων

Το κυνήγι της επαγγελματικής φιλοδοξίας από τις γυναίκες καθυστέρησε κι αυτό με τη σειρά του το… τρένο της μητρότητας. Πάρα πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μπουν στη διαδικασία τεκνοποίησης σε προχωρημένη ηλικία, όταν οι φυσικές δυνατότητες έχουν επιδεινωθεί και δεν είναι εκείνες της υγιούς γονιμότητας μιας 20χρονης.

«Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται και μέσα από την έρευνα, καθώς οι μισοί συμμετέχοντες το θεωρούν ως έναν από τους κύριους λόγους του δημογραφικού προβλήματος. Με την εμπειρία όλων αυτών των ετών, θα έλεγα ότι μια γυναίκα 40 και 50 ετών κάνει, μεν, παιδιά, αλλά δέκα φορές πιο δύσκολα από μια νέα 20χρονη γυναίκα», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών.

Στην ερώτηση «θα υιοθετούσατε ένα παιδί, αν αντιμετωπίζατε προβλήματα γονιμότητας», θετικά απάντησε το 87%. Μάλιστα το 54% βλέπει θετικά την υιοθεσία ενός παιδιού από άλλη εθνικότητα/φυλή (54%), με διαφορετικό θρήσκευμα (43%) ή με ειδικές ανάγκες (25%).

Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας

Ο κ. Πατούλης υποστηρίζει πως θα ιδρύσει γραμματεία δημογραφικού στην Περιφέρεια Αττικής για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας. Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως, η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας μελλοντικά:

 1. Επέκταση του υφιστάμενου νόμου με προστασία μέχρι 24 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.
 2. Ικανό επίδομα για τις εργαζόμενες μητέρες στο επίπεδο ενός βασικού μισθού για 18 μήνες.
 3. Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή ίδιου επιδόματος.
 4. Αύξηση αφορολόγητου ορίου στις οικογένειες με δυο παιδιά.
 5. Δωρεάν στέγαση σε νέα ζευγάρια για μια πενταετία σε ακίνητα του κράτους.
 6. Χαμηλότοκα δάνεια και ευκολίες αποπληρωμής για πρώτη κατοικία σε νέες οικογένειες.
 7. Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών για τις εργαζόμενες μητέρες.
 8. Εφάπαξ καταβολή ποσού στα νέα ζευγάρια για έξοδα ρουχισμού, διατροφής κλπ.
 9. Δωρεάν τοκετοί σε νησιά της άγονης γραμμής.
 10. Μείωση εργοδοτικών εισφορών για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 11. Βελτίωση των κρατικών υποδομών για κυοφορούσες.
 12. Ενθάρρυνση επαναπατρισμού νέων ζευγαριών που μετανάστευσαν κατά την κρίση (το Ισραήλ βαφτίζει Εβραίους ακόμα και μουσουλμάνους, με δωρεάν κατοικίες, για να κρατήσει τον πληθυσμό σταθερό).
 13. Αμέριστη συμπαράσταση στα υπογόνιμα ζευγάρια με δωρεάν εξωσωματικές.
 14. Εντονότερη επισήμανση μέσω των ΜΜΕ του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού, που θα επηρεάσει καθοριστικά όλα τα στρώματα και όλα τα εισοδήματα.

Πηγή: voicenews.gr