Τελευταία Νέα:

Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός και γιατί είναι σημαντικός όταν τρακάρεις - Δείτε τις ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν


Συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας ενός θεσμού που έχει στόχο να κάνει πιο εύκολη τη ζωή όσων εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα.

Όλοι έχουμε ακούσει για τη «φιλική δήλωση» μεταξύ των εμπλεκόμενων σε τροχαίο ατύχημα οδηγών, το έντυπο δηλαδή που ενεργοποιεί τον θεσμό του Φιλικού Διακανονισμού.

Ο Φιλικός Διακανονισμός αποτελεί ένα σύστημα αποζημίωσης που επιτρέπει στον ασφαλισμένο που δεν ευθύνεται για το τροχαίο να αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία και όχι από την εταιρεία του υπαίτιου οδηγού. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα μέσω της φιλικής δήλωσης να αποζημιωθούν πιο γρήγορα, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες και πολλές φορές κοστοβόρες διαδικασίες και τις δικαστικές διενέξεις.

Αξιοποιώντας τον Φιλικό Διακανονισμό ο ασφαλισμένος μπορεί να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία που ο ίδιος έχει επιλέξει και που γνωρίζει την ποιότητα των υπηρεσιών της, γλυτώνοντας έτσι χρόνο και χρήμα. 

Τα δύο βασικά «συστατικά» του θεσμού είναι:

(α) η συμφωνία των εμπλεκόμενων για τον ποιος ευθύνεται για το συμβάν και

(β) να συμμετέχουν στον άμεσο διακανονισμό ζημιών οι ασφαλιστικές εταιρείες όλων των εμπλεκόμενων.

Με άλλα λόγια, η ασφαλιστική αποζημιώνει τον οδηγό που δεν έφταιγε για το ατύχημα και μετά τα βρίσκει με την ασφαλιστική του οδηγού που προκάλεσε υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες.

Με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός που δεν ευθύνεται για το ατύχημα απαλλάσσεται από την ανάγκη να στραφεί κατά της ασφαλιστικής του υπαίτιου οδηγού.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2000 όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.), το οποίο αποτελεί στην ουσία μια συμφωνία κυρίων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι ένας μηχανισμός συμψηφισμού που λειτουργεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και τακτοποιεί τη χρηματική συναλλαγή μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Με γνώμονα την ταχύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση και αποζημίωση των ασφαλισμένων, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλεια αυτοκινήτου προχώρησαν στην εφαρμογή του ΣΑΠ για την αποζημίωση υλικών ζημιών και από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 η συμφωνία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και τα ατυχήματα που προκαλούν μικρές σωματικές βλάβες.

Στο θεσμό του Φιλικού Διακανονισμού συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες ενώ σήμερα γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν και οι εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών, οι γνωστές ΕΠΥ. Πρόσφατα μάλιστα η ΕΑΕΕ γνωστοποίησε ότι έξι ΕΠΥ θα ενταχθούν στον μηχανισμό με αποτέλεσμα να προστεθούν πάνω από 530.000 οχήματα.

Τα συμφωνημένα όρια αποζημίωσης διαμορφώνονται στα 6.500 ευρώ για την αποζημίωση υλικών ζημιών και στα 30.000 ευρώ για την αποζημίωση σωματικών βλαβών για κάθε ατύχημα συνολικά και ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ευρώ.

Σε περίπτωση ατυχήματος με σύγκρουση περισσοτέρων των δύο οχημάτων το εκάστοτε ισχύον όριο των υλικών ζημιών εφαρμόζεται ανά διακανονισμό μεταξύ δύο οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Ατυχήματος για να καλυφθεί μια ζημιά από το Σ.Α.Π., ωστόσο η δήλωση διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες.

Οι ασφαλιστικές που συμμετέχουν στο θεσμό

Όπως προκύπτει από το Μητρώο Μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο θεσμό του Φιλικού Διακανονισμού για το 2019 είναι οι ακόλουθες:

ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ

ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.

ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.

INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.

GENERALI HELLAS Α.Α.Ε.

NP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ

INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.

PRIME INSURANCE LTD

EURO INSURANCES LTD

AIG EUROPE S.A.

Hellas Direct INSURANCE LTD

QIC EUROPE LTD

Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α. - ΜΙΝΕΤΤΑ

ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.

GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε.

ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.

EUROLIFE ERB ΑΕΓΑ

ERGO A.A.E.Z.

PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝ.Π.Ε.