Τελευταία Νέα:

Τι θέλουν να πετύχουν οι κονσερβοποιίες της Περιοχής με το συμπύρηνο (βιομηχανικό) Ροδάκινο;


Δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς η συγκομιδή των συμπύρηνων ροδακίνων , γιατί οι βιομηχανίες παρ΄ όλη την διαφαινόμενη έλλειψη ποιοτικών ροδακίνων λόγω φυσικών καταστροφών (χαλάζι, παγετός) έχουν αρχίσει τα «Γυμνάσια» και τις «ασκήσεις ακριβείας» στους Παραγωγούς . 
Το οποίο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με διάφορες παραλλαγές. Πως γίνεται ! 

Στο ξεκίνημα κάθε ποικιλίας οι Κονσερβοποιίες θεωρούν τα ροδάκινα μικρά, πράσινα και άγουρα

Ο παραγωγός κάνει υπομονή και περιμένει τα ροδάκινα να γίνουν όπως τα θέλει η βιομηχανία και δεν συγκομιδεί, όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής τότε ξαφνικά τα ροδάκινα για την κονσερβοποιία είναι ώριμα μεγάλα και δεν τους κάνουν γιατί τα θέλουν πράσινα και αγουρωπά!! 

Αυτή η αλλαγή στην προτίμηση της βιομηχανίας δεν γίνεται με ενημέρωση προς τα μέλη της κάθε ομάδας παραγωγών με sms στα κινητά τους για να ξέρει ο κάθε παραγωγός πως και τι να «συγκομιδήσει» για την βιομηχανία, απλά τον αφήνουν να συγκομιδήσει και όταν πάει στο κέντρο παραλαβής τότε του εξηγούν ότι τα ροδάκινα του δεν είναι κατάλληλα για την βιομηχανία. 

Αναγκαστικά ο παραγωγός που έχει μαζέψει ένα σεβαστό φορτίο για εμπορία δεν έχει άλλη επιλογή από το στείλει πλέον στον χυμό. 

Έτσι η τιμή για τον παραγωγό από τα 20 με 22 λεπτά το κιλό που θα το πουλούσε , αυτομάτως πέφτει στα 4-5 λεπτά. 

Ποιος κερδίζει; 

Όταν ο παραγωγός είναι στην διαδικασία κλαδέματος και ραντίσματος τα μηνύματα στο κινητό πάνε και έρχονται για ενημέρωση με ποιο φάρμακο και κάθε πότε πρέπει να ραντίσει ο παραγωγός, αντίθετα στην συγκομιδή ένα αναλυτικό sms με τα στάνταρ που θέλει τα ροδάκινα ή αν αλλάζει η προτίμηση της εκάστοτε βιομηχανίας δεν έχει σταλεί. 

Το μοναδικό μήνυμα που έρχεται στην περίοδο συγκομιδής είναι : Αύριο δεν θα γίνει παραλαβή βιομηχανικών ροδακίνων. 

Όλα αυτά γίνονται φέτος σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από χαλάζι και το βιομηχανικό ροδάκινο είναι από τις καλύτερες ποιότητες. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι οι ίδιες κονσερβοποιίες της περιοχής , δούλεψαν τα ΠΆΝΤΑ και μικρό και πράσινο και χαλαζοχτυπημένο και ώριμο ροδάκινο και δεν διαμαρτυρήθηκαν για καμιά ποιότητα, τότε θέλανε ποσότητα. 

Φέτος τι άλλαξε? 

Καταλαβαίνουμε ότι οι Κονσερβοποιίες είναι εμπορικές επιχειρήσεις και για να είναι βιώσιμες πρέπει να έχουν κέρδος, υπάρχουν και παραγωγοί όπου η ποιότητα που πηγαίνουν στα κέντρα παραλαβής να μην είναι αυτή που θέλουν , κατανοητό , μπορούν όμως να ενημερώνουν μέσω τεχνολογίας η μέσω των κέντρων παραλαβής τους πως ακριβώς θέλουν να συμπεριφέρεται ο παραγωγός της ώρα της συγκομιδής. 

Στις 15 ημέρες που έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ροδακίνων τις 8 ημέρες οι βιομηχανίες δεν παραλαμβάνανε ροδάκινα και μετά θέλανε τα ροδάκινα αγουρωπά και όχι ώριμα. 

Υπενθυμίζουμε ότι τελικές Τιμές βιομηχανικών ροδακίνων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Οι ποιο πολλές βιομηχανίες παραλαμβάνουν ροδάκινα δίνοντας ένα ποσό της τάξης των 20 με 22 λεπτών και αν η τιμή στο τέλος σταθεροποιηθεί προς τα πάνω θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό στους παραγωγούς. 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν προς τι όλα αυτά τα «Γυμνάσια»; 

Ενώ είναι πολύ απλό να λυθεί το θέμα με ένα sms ; 

Τι θέλουν να πετύχουν ; 

Μήπως δημιουργείται τεχνική κρίση , ενώ δεν υπάρχει ; 

Να θυμίσουμε ότι πολλές βιομηχανίες έχουν δώσει χιλιάδες φυτά με νέες ποικιλίες ροδακίνων και έχουν δεσμεύσει τους παραγωγούς που έχουν δεχτεί τους όρους παραλαβής των φυτών για πολλά χρόνια. 

Σε λίγα χρόνια που θα βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή και αυτές οι ποικιλίες τότε τι θα γίνει; 

Τέλος η διαδικασία όλη αυτή που περιγράφηκε δεν είναι κάτι καινούριο , γίνεται χρόνια και θα γίνεται και στα επόμενα αν οι ομάδες παραγωγών , οι συνεταιρισμοί και οι Βιομηχανίες δεν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις αποδεκτές από όλους!