Τελευταία Νέα:

Αδέλφια στο ίδιο δωμάτιο: Δείτε συμβουλές για ειρηνική συγκατοίκηση


Είτε η αιτία είναι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένειά σας είτε μια μετακόμιση, το γεγονός είναι πως τα παιδιά σας θα πρέπει να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο. 

Όπως και κάθε άλλη αλλαγή που σχετίζεται με τα παιδιά, το πιθανότερο είναι πως έχετε αγχωθεί και μόνο με τη σκέψη αυτής της μετάβασης. Ωστόσο, ειδικά αν είναι ακόμη μικρά, το πιθανότερο είναι πως η συγκατοίκησή τους όχι απλώς δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα τα βοηθήσει και να δεθούν ακόμη περισσότερο. Αρκεί βέβαια να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις!

Ορίστε αυστηρούς κανόνες: Τόσο για τα αρνητικά όσο και για τα θετικά. Εκτός από το σεβασμό που οφείλουν το ένα στο άλλο, θα πρέπει να σκεφτείτε και τις συνέπειες του υπερβολικού τους ενθουσιασμού. Για πόση ώρα μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους αφού κλείσουν τα φώτα το βράδυ; Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται την ώρα που διαβάζουν για τα μαθήματά τους;

Δημιουργήστε προσωπικό χώρο: Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη τους για ιδιωτικότητα. Φροντίστε να δημιουργήσετε την αίσθηση προσωπικού χώρου από νωρίς, για παράδειγμα τοποθετώντας τα κρεβάτια τους στις δύο άκρες του δωματίου και φροντίζοντας το καθένα να έχει τη δική του συρταριέρα ή τον δικό του χώρο στη ντουλάπα. Ένα διαχωριστικό στη μέση του δωματίου, αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Προετοιμάστε το έδαφος: Αν και τα δύο παιδιά είναι ήδη σε θέση να καταλάβουν, προετοιμάστε τα από λίγο καιρό πριν για τη μετακίνησή τους στο δωμάτιο και βοηθήστε τα να την αντιμετωπίσουν με θετική διάθεση. Αν σκοπεύετε να βάλετε το νεογέννητο να μείνει στο δωμάτιο του νηπίου, κρατήστε το μωρό για τους πρώτους μήνες στην κρεβατοκάμαρα σας, τουλάχιστον μέχρι το μωρό να κοιμάται πλέον πέντε με έξι ώρες κάθε βράδυ και βοηθήστε το μεγάλο παιδί να αγαπήσει το ρόλο του μεγάλου αδελφού.

Σεβαστείτε τα διαφορετικά προγράμματα: Μην περιμένετε από τα παιδιά να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη διαφορά για να περάσετε περισσότερο χρόνο μόνοι με το μεγαλύτερο παιδί που ενδέχεται να αισθάνεται ελαφρώς παραγκωνισμένο με την έλευση του μικρότερου.

Δείξτε υπομονή και ψυχραιμία: Είναι βέβαιο πως στην αρχή θα παρουσιαστούν ορισμένες δυσκολίες, όμως αυτές σταδιακά θα υποχωρούν όσο τα μικρά σας ανακαλύπτουν τη χαρά του να μοιράζονται την καθημερινότητά τους με το αδελφάκι τους. Ως τότε προσπαθήστε να μην απελπίζεστε.