Τελευταία Νέα:

Δροσερά κι εύκολα - Κρύα Ρυζοσαλάτα με τόνο


Είναι κάτι μέρες που ο καύσωνας δεν αντέχεται. Η συνεχής ζέστη εξουθενώνει και κανείς δεν έχει όρεξη ούτε να μαγειρέψει ούτε να φάει. Σηκώνεσαι επίτηδες νωρίς το πρωί για να ετοιμάσεις το μεσημεριανό κι όταν τελειώσεις σκέφτεσαι πως είχες κάνει λάθος προγραμματισμό γιατί ονειρευόσουν κάτι δροσερό, κάτι καλοκαιρινό. 

Καλοκαιρινό όχι μόνο ως προς τα υλικά που θα επιλέξεις για να μαγειρέψεις, αλλά και ως προς τη θερμοκρασία σερβιρίσματος τους. Θέλεις κάτι που θα βγει από το ψυγείο και θα το σερβίρεις κατευθείαν στο πιάτο σου ή γιατί τρώγεται και κρύο, όπως τα γεμιστά ή κάποια άλλα λαδερά είτε γιατί το ετοίμασες για να καταναλωθεί κρύο, όπως την πηχτή ή τις παγωμένες σούπες. Εκτός από τις διάφορες σαλάτες ωμών λαχανικών, που εξ ορισμού καταναλώνονται κρύες, υπάρχει μια σειρά από «σαλάτες» με ρύζι, ζυμαρικά ή όσπρια που είναι καλύτερες όταν σερβίρονται πολύ δροσερές. Όπως υπάρχουν και διάφορα είδη φαγητών όπου πρωταγωνιστεί το γιαούρτι και χρειάζονται ένα πέρασμα από το ψυγείο. 

Υλικά

400 γρ. ρύζι ή 900 γρ βρασμένο ρύζι
400 γρ. τόνο σε νερό
200 γρ. αρακά
2 κόκκινες πιπεριές, χωρίς τα σπόρια και τα λευκά τους «νεύρα» κομμένες σε μικρά κυβάκια
12 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
4-5 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένες
4 κ. σ. μαγιονέζα σπιτική
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 

Παρασκευή

Συνήθως αυτή τη σαλάτα τη φτιάχνουμε όταν μας περισσέψει ρύζι. Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να το «τσουγκρανίσουμε», έτσι όπως είναι κρύο από το ψυγείο, με ένα πιρούνι για να ξεκολλήσουμε τους κόκκους που μπορεί να κόλλησαν μεταξύ τους. 

Αλλιώς βράζουμε ένα ρύζι σε αρωματισμένο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει, σε μια σαλατιέρα. Μαδάμε τον τόνο και τον ανακατεύουμε με τον αρακά, τις πιπεριές, τα ντοματίνια και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιονέζας στη σαλατιέρα με το ρύζι και ανακατεύουμε. 

Καλύπτουμε τη σαλατιέρα με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε τη ρυζοσαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες και τη σερβίρουμε πολύ δροσερή.