Τελευταία Νέα:

Δείτε το πρώτο προϊόν που παράγεται στην περιοχή του Τσέρνομπιλ μετά το καταστροφικό ατύχημα


Πρόκειται για το πρώτο προϊόν που παράγεται στην περιοχή μετά το καταστροφικό ατύχημα πριν από 33 χρόνια στην τότε Σοβιετική Ενωση.
Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την πρώτη βότκα από σοδειά και νερό που συνέλεξαν εντός της απαγορευμένης ζώνης στο Τσέρνομπιλ, στη σημερινή Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η βότκα είναι απόσταγμα από σίκαλη και νερό από τις γύρω περιοχές εντός της απαγορευμένης περιοχής του Τσέρνομπιλ και οι επιστήμονες που παρουσίασαν το πρώτο μπουκάλι, αποφάσισαν να την ονομάσουν Atomik.

Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Βρετανίας ανήκει στην ομάδα που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την συμπεριφορά της γης γύρω από το Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα. Οι επιστήμονες αυτοί λοιπόν καλλιέργησαν τη σίκαλη και έφτασε πλέον η ώρα να πάρουν το απόσταγμά της.

Σκοπός της βότκας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες των Ουκρανών που ζουν στη γύρω περιοχή και βιώνουν ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.


Aτομική... αλλά όχι ραδιενεργή η βότκα Τσέρνομπιλ

«Δεν είναι περισσότερο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα στην αγορά» λέει στο BBC, ο Σμιθ που εξηγεί πως οποιοδήποτε απόσταγμα, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει τις «ακαθαρσίες στο υλικό που απορρίπτεται μετά την απόσταξη».

«Πήραμε τη σίκαλη που ήταν ελαφρώς μολυσμένη και νερό από τους υδροφόρους ορίζοντες του Τσέρνομπιλ και το αποστάξαμε» λέει και συμπληρώνει πως οι έλεγχοι στο εργαστήρι ραδιοανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δεν έδειξαν ούτε ίχνος ραδιενέργειας στη βότκα. «Δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα – όλα ήταν κάτω από το όριο ανιχνευσιμότητας» αναφέρει.

Η γη στο Τσέρνομπιλ μπορεί να προσφέρει

Συνάδελφος του Σμιθ που συμμετέχει στην εταιρεία «Οινοπνευματωδών Τσέρνομπιλ» που σύστησαν οι επιστήμονες, ο Ουκρανός δρ. Γκέναντι Λαπτέβ σημειώνει πως οι καλλιέργειες στην απαγορευμένη περιοχή αποδεικνύουν πως δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τελείως τη γη. «Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με εναλλακτικούς τρόπους και να παράγουμε κάτι που θα είναι εντελώς καθαρό από ραδιενέργεια» λέει.

Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή από τη δεκαετία του ‘90 παρατηρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Τσέρνομπιλ είναι ο οικονομικός μαρασμός και όχι η ραδιενέργεια. «Στα περισσότερα σημεία (εντός της απαγορευμένης ζώνης) η ραδιενέργεια είναι χαμηλή και όχι σε υψηλότερα επίπεδα από άλλα σημεία στον κόσμο με σχετικά υψηλά εκ του φυσικού, επίπεδα ραδιενέργειας» λέει ο Σμιθ.

Οπως προσθέτει ο Βρετανός «οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ δεν τρέφονται σωστά και δεν διαθέτουν σωστές υπηρεσίες υγείας, δουλειές ή επενδύσεις». Σκοπός της αυτοσχέδιας βότκας από το Τσέρνομπιλ είναι να συγκεντρωθούν χρήματα που θα επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία. «Επειτα από 30 χρόνια στην περιοχή το πρόβλημα είναι η οικονομική ανάπτυξη, όχι η ραδιενέργεια» λέει ο επιστήμονας.