Τελευταία Νέα:

Γιατί τρομοκρατήθηκαν τόσο οι επιστήμονες με αυτά τα 5 νησιά που ανακαλύφθηκαν


Όχι ένα και δύο, αλλά πέντε νέα νησιά ανακαλύφθηκαν έξω από τις βόρειες εσχατιές της Ρωσίας, μόνο που εδώ δεν υπάρχει χώρος για τους συνήθεις πανηγυρισμούς που φέρνει ένας τέτοιος εντοπισμός.

Γιατί τα νησιά ήρθαν βλέπετε στο φως χάρη στο ολοένα και πιο επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων, απότοκο κι αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσία των νησιών υποδείχτηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2016, από μια προπτυχιακή φοιτήτρια που μελετούσε εικόνες δορυφόρων για τις ανάγκες της πτυχιακής της εργασίας.

Οι υπόνοιές της επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από τον ρώσο υπουργό Άμυνας, έχοντας στείλει το ερευνητικό-στρατιωτικό πλοίο «Vizir» να εξετάσει την περιοχή. «Οργανώθηκε μια τοπογραφική μελέτη για τα νέα νησιά», δήλωσε ο ρωσικός στρατός στο ανακοινωθέν, «τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς και φωτογραφήθηκαν».

Τα νέα νησιά, με μέγεθος από 900-54.500 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό, κοντά στο Φραντζ Τζόζεφ, το αρχιπέλαγος των εκατοντάδων νησιών που κατοικείται αποκλειστικά από στρατιωτικό προσωπικό.

Όλη αυτή η περιοχή καλυπτόταν μέχρι πρόσφατα από τον παγετώνα Νάνσεν. Όχι όμως πια, καθώς υποχωρεί ταχύτατα από την άνοδο της θερμοκρασίας αέρα και νερού. Ο Αρκτικός Κύκλος ζει τις δραματικότερες ανόδους της θερμοκρασίας του, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Στο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η θερμοκρασία σε σουηδικό χωριό του Αρκτικού Κύκλου έγραψε 34,8 βαθμούς Κελσίου στις 26 Ιουλίου 2019, την ίδια ώρα που στα βορειοδυτικά της Ρωσίας ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 29 βαθμούς. Ακόμα πιο ανησυχητικά, στη Γροιλανδία έλιωσαν κάπου 197 δισ. τόνοι πάγου μόνο τον Ιούλιο. Ανοίγοντας την όρεξη στον Τραμπ...

Τέτοιες ανακαλύψεις ξηράς στον Βόρειο Πόλο σημαίνουν πολύ κακά νέα για τον πλανήτη μας…





















To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο