Τελευταία Νέα:

83 λεπτά/κιλό για ροδάκινα δίνει η ΕΕ για Ελλάδα, μεγάλη απόκλιση με τιμές παραγωγού



Σύμφωνα με το ΑγρόΤυπο στα 83 λεπτά το κιλό (83 ευρώ / 100 κιλά) αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά της Κομισιόν ότι κυμαίνεται στην Ελλάδα η μέση τιμή επιτραπέζιων ροδάκινων της 36ης εβδομάδας του 2019 (αυξημένη σε ποσοστό 113% σε σχέση με την μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας). 


Μάλιστα, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει υψηλότερες τιμές σε σχέση με της Ισπανίας, που είναι στα 70 λεπτά.

Μάλιστα  ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με συνεταιριστές και εξαγωγείς που τους ανέφεραν ότι οι τιμές αυτές αφορούν τυποποιημένο προϊόν και δεν έχουν καμιά σχέση με τις τιμές παραγωγού. 

Να επισημάνουμε εδώ ότι το ΥπΑΑΤ είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση της Κομισιόν για τις τιμές που πωλούνται τα ροδάκινα στην χώρα μας. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι «αντί το Υπουργείο να ενημερώνει την ΕΕ για τις τιμές παραγωγού της χώρας μας δίνει τις τιμές λαχαναγοράς της Αθήνας». 

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ γιατί η Κομισιόν προχωρά στην τελική ευθεία για την δημοσιοποίηση Οδηγίας με υιοθέτηση μέτρων που, όπως υποστηρίζει, θα βελτιώσουν τη διαφάνεια τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά. Πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί όμως μια Οδηγία στην χώρα μας για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές και πώς εξελίσσονται οι τάσεις στην αλυσίδα τροφίμων όταν το ΥπΑΑΤ δεν έχει ακριβή «εικόνα» για τις τιμές παραγωγού στο χωράφι;

Για την καλύτερη πληροφόρηση ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το συγκεκριμένο θέμα με τους εξής:

Γιάννης Παπάζογλου, Διευθυντής Α.Σ. Μελίκης

«Φέτος οι ανώτερες τιμές παραγωγού που έδωσε ο συνεταιρισμός για το επιτραπέζιο ροδάκινο ήταν της τάξης των 53 λεπτών το κιλό. Εμείς δεν πουλάμε σε αυτές τις τιμές που αναγράφει η ΕΕ. Πιθανόν αυτή η τιμή να αφορά συσκευασμένο προϊόν σε κάποιο σούπερ μάρκετ.».

Ηλίας Γεωργιάδης, Διευθυντής ΑΣ Πέλλας

«Κάθε χρόνο οι τιμές στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου είναι σε υψηλά επίπεδα επειδή υπάρχουν μειωμένες ποσότητες. Φέτος η ανώτερη τιμή παραγωγού που έδωσε ο συνεταιρισμός για τα νεκταρίνια ήταν στα 60-65 λεπτά το κιλό. Για τα επιτραπέζια ροδάκινα (χνουδωτά) οι τιμές έφτασαν στα 55 λεπτά το κιλό αλλά αφορούσαν ελάχιστες ποσότητες. Για την μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών η φετινή χρονιά ήταν χειρότερη από την περσινή, με τιμές που κυμάνθηκαν από 20 μέχρι 22 λεπτά το κιλό».

Ευθύμιος Μπαλάνης, Διευθυντής ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

«Πιθανόν αυτές οι τιμές να αφορούν το χονδρεμπόριο και όχι τις τιμές παραγωγού».

Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas

«Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτές οι τιμές αφορούν τιμή παραγωγού για συσκευασμένο προϊόν. Τις τιμές αυτές είναι υποχρεωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να τις διαβιβάζουν στις Βρυξέλλες σε εβδομαδιαία βάση».

Εμείς περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ επίσημη ενημέρωση για αυτές τις τιμές και την απόκλιση που εμφανίζουν σε σχέση με τις τιμές παραγωγού της χώρας μας.







Πηγή : Παϊσιάδης Σταύρος









To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο