Τελευταία Νέα:

Πρωτοποριακό τζελ «επιδιορθώνει» καρδιές



Επιστήμονες της εταιρείας Ventrix που αποτελεί τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο διεξήγαγαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους κλινική δοκιμή φάσης 1 μιας ενέσιμης υδρογέλης η οποία επιδιορθώνει τις βλάβες και αποκαθιστά την καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.


Η πρώτη του είδους της

Η δοκιμή είναι η πρώτη που αφορά χρήση υδρογέλης σχεδιασμένης να επιδιορθώνει τον καρδιακό ιστό. Είναι επίσης η πρώτη στην οποία δοκιμάζεται ένα τζελ που έχει δημιουργηθεί από το φυσικό «καλούπι» του ιστού του καρδιακού μυός το οποίο ονομάζεται εξωκυττάρια μήτρα. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς τέτοιου τύπου υδροτζέλ έχει φανεί σε προκλινικές δοκιμές ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά και για άλλες καταστάσεις, όπως η φτωχή κυκλοφορία του αίματος εξαιτίας περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, η υδρογέλη που ονομάζεται VentriGel μπορεί να εγχυθεί με ασφάλεια μέσω καθετήρα σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο τους προηγούμενους δύο ως 36 μήνες από την εφαρμογή της θεραπείας. «Παρότι αυτή η φάση της δοκιμής ήταν σχεδιασμένη ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια της μεθόδου και όχι για να δείξει αν το VentriGel βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, παρατηρήσαμε ορισμένες βελτιώσεις στους ασθενείς» ανέφερε η Κάρεν Κρίστμαν, κύρια συγγραφέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology: Basic to Translational Science», καθηγήτρια Εμβιομηχανικής στη Σχολή Μηχανικής Jacobs και στο Ινστιτούτο Ιατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και προσέθεσε: «Για παράδειγμα οι ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Παρατηρήσαμε επίσης σημάδια βελτίωσης της καρδιακής λειτουργίας ακόμη και σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έναν χρόνο ή και περισσότερο πριν από τη χορήγηση της θεραπείας».

«Καλούπι» για βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας

Μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο αναπτύσσεται ουλώδης ιστός στην πληγείσα περιοχής της καρδιάς ο οποίος οδηγεί σε μείωση της καρδιακής λειτουργίας και σε καρδιακή ανεπάρκεια. Το VentriGel εγχέεται στον κατεστραμμένο καρδιακό μυ και σχηματίζει ένα «καλούπι» το οποίο λειτουργεί ως περιβάλλον επιδιόρθωσης του προβλήματος όπου μεταναστεύουν υγιή κύτταρα. Ετσι αυξάνεται ο υγιής ιστός του μυοκαρδίου, μειώνεται ο ουλώδης ιστός και εμφανίζεται βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία.

Η υδρογέλη είναι φτιαγμένη από συνδετικό ιστό της καρδιάς που λαμβάνεται από χοίρους. Με μια ειδική διαδικασία καθαρισμού ο ιστός απογυμνώνεται από τα κύτταρα του καρδιακού μυός των ζώων. Στη συνέχεια αποξηραίνεται, κονιορτοποιείται ώστε να λάβει μορφή σκόνης και μετατρέπεται τελικώς σε υγρό το οποίο μπορεί να εγχυθεί στον καρδιακό μυ μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας που δεν απαιτεί επέμβαση. Μόλις το υγρό λάβει τη θερμοκρασία του σώματος μετατρέπεται σε ένα ημι-στερεό, πορώδες τζελ.

Προς μεγαλύτερη δοκιμή

Στη δοκιμή φάσης 1 συμμετείχαν 15 ασθενείς (12 εξ αυτών άνδρες) οι οποίοι εμφάνιζαν μέτρια βλάβη στην αριστερή κοιλία της καρδιάς μετά από καρδιακό επεισόδιο. Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο μέσα στο προηγούμενο έτος. Ο κάθε ασθενής έλαβε ως και 18 εγχύσεις του VentriGel στην πληγείσα περιοχή της καρδιάς του μέσω καθετήρα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί έξι μήνες μετά τη θεραπεία και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Ετσι σχεδιάζουν τώρα μια μεγαλύτερου εύρους, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία θα αξιολογηθεί πόσο αποτελεσματικά η υδρογέλη βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.


To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο