Τελευταία Νέα:

Skunk: Το ναρκωτικό που θερίζει στα σχολεία της Αθήνας (προς το παρόν)


Ποια είναι η νέα μορφή κάνναβης που έχει γίνει μόδα σε μαθητές 13 και 14 ετών - Οι dealers αλωνίζουν στα σχολεία ψάχνοντας τα θύματά τους, ενώ τα αλβανικά καρτέλ θησαυρίζουν έχοντας μεταφέρει τις καλλιέργειές τους ακόμη και στις παρυφές της Αθήνας.


Ο πυκνός καπνός του skunk απλώνεται πάνω από τα σχολεία της Αθήνας. Μαθητές, ακόμα και από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, μυούνται από εξωσχολικούς dealers και γίνονται περιστασιακοί χρήστες skunk (κάνναβη υψηλής δραστικότητας), δημιουργώντας μια κατάσταση που κάνει τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών να ανησυχούν έντονα για την εξέλιξη του φαινομένου, κάνοντας λόγο για μια μόδα που τείνει να γίνει κανονικότητα.

Παράλληλα, στη συνείδηση πολλών παιδιών του Λυκείου εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η κάνναβη δεν είναι σκληρό ναρκωτικό, χρησιμοποιείται και για φαρμακευτικούς λόγους, ενώ σε χώρες προηγμένες όπως η Ολλανδία η χρήση της είναι νόμιμη.



Την ίδια ώρα, τα αλβανικά καρτέλ έχουν φτάσει μέχρι έξω από την Αθήνα καλλιεργώντας μεγάλες εκτάσεις στις παρυφές της πόλης και μειώνοντας σχεδόν στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για να ανθίσει το φυτό καταφέρνουν να βγάζουν δύο σοδειές το έτος. 

Η Ελλάδα εκτός από διαμετακομιστικό κέντρο λόγω της θέσης της στην Ευρώπη τείνει να γίνει και χώρα παραγωγής, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Δίωξης Ναρκωτικών, το κλίμα είναι ευνοϊκό για την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας ινδικής κάνναβης.

Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας όχι μόνο δεν παρατηρείται αυξητική τάση στα λεγόμενα συνθετικά ναρκωτικά (crystal meth, ice, ecstasy) αλλά το αντίθετο, καθώς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με τους χρήστες να στρέφονται πρωτίστως στο skunk και την κοκαΐνη και σε μικρότερο βαθμό στην ηρωίνη. 

«Το μυστικό πίσω από αυτές τις τάσεις κρύβεται στο κέρδος που επιδιώκουν τα καρτέλ, δημιουργώντας τεχνητές μόδες τις οποίες ακολουθούν ειδικά οι νέοι χρήστες», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας.

Τα καρτέλ πέρασαν από την εποχή των συνθετικών ναρκωτικών στην κάνναβη επειδή το κέρδος είναι πολλαπλάσιο και έτσι δημιούργησαν μια μόδα που σαρώνει στα σχολεία. 

Μαθητές από τα 13 και τα 14 χρόνια τους πέφτουν στην παγίδα του skunk και γίνονται αρχικά περιστασιακοί και στην πορεία -αρκετοί από αυτούς- συστηματικοί χρήστες

Κάνναβη στα σχολεία.

Οι αναλυτές του 11ου ορόφου της ΓΑΔΑ όπου εδρεύουν τα κεντρικά της Δίωξης Ναρκωτικών προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών προκειμένου να προσαρμόσουν τις δράσεις τους. Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές και οι εκθέσεις που φτάνουν στα γραφεία τους από τις κατασχέσεις, αλλά και οι πληροφορίες τους δείχνουν μια συγκεκριμένη τάση. 

Τα καρτέλ πέρασαν από την εποχή των συνθετικών ναρκωτικών στην κάνναβη επειδή το κέρδος είναι πολλαπλάσιο και έτσι δημιούργησαν μια μόδα που σαρώνει στα σχολεία. Μαθητές από τα 13 και τα 14 χρόνια τους πέφτουν στην παγίδα του skunk και αρχικά γίνονται περιστασιακοί και στην πορεία -αρκετοί από αυτούς- συστηματικοί χρήστες.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι χαμηλώνει ο ηλικιακός δείκτης των μαθητών που μυούνται στην κάνναβη. Φέτος για πρώτη φορά οι πληροφορίες μας λένε ότι μαθητές ακόμη και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού δοκιμάζουν skunk», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., και προσθέτει: «Μάλιστα στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου καλλιεργείται η κουλτούρα του χρήστη κάνναβης. 

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μαθητών σε λύκεια της Αθήνας, οι οποίοι στο πλαίσιο ενημέρωσης των αξιωματικών της Δίωξης για τα ναρκωτικά όχι μόνο είχαν άποψη, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι το skunk δεν βλάπτει. Μάλιστα έδειξαν να είναι και πολύ “διαβασμένοι” για το τι συμβαίνει στην Ολλανδία όπου η χρήση του χόρτου είναι νόμιμη. Η πρόσβαση στο Internet βοηθάει στην εξάπλωση όλης αυτής της κουλτούρας της κάνναβης».




Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και μέσα στα σχολεία έχουν διεισδύσει dealers ναρκωτικών αναζητώντας αγοραστές για να διευρύνουν τον κύκλο των πελατών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να δελεάσουν τα μικρά παιδιά ρίχνουν τις τιμές ακόμη και στα 5 ευρώ το τσιγαριλίκι και όταν τους πιάσουν πελάτες το φτάνουν μέχρι τα 20. 

Οι μικροί χρήστες παρασυρμένοι από τη μόδα μπλέκουν σε έναν φαύλο κύκλο και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν -μέχρι να τελειώσουν το σχολείο- σε συστηματικούς χρήστες και σε κάποιες περιπτώσεις μικροκαλλιεργητές. Αλλωστε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο τους δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μέσω οδηγιών βήμα προς βήμα τη διαδικασία της καλλιέργειας.

Το πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης και κυρίως του skunk στα σχολεία έχει κινητοποιήσει σχολικές κοινότητες, καθηγητές και γονείς που ζητούν από τη Δίωξη Ναρκωτικών να δώσει τη λύση στο πρόβλημα όχι μόνο σε επιχειρησιακό αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, που μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή ενημέρωση των παιδιών. 

Για τον λόγο αυτό οι έμπειροι αξιωματικοί καλούνται καθημερινά σε πολλά σχολεία της πρωτεύουσας να πραγματοποιήσουν ομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα και να ανταλλάξουν απόψεις με τους μαθητές, έτσι ώστε μέσα από τον διάλογο να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης, να διακρίνουν τάσεις και να αποκωδικοποιήσουν τα νέα δεδομένα. 

Χαρακτηριστικό περιστατικό με τη διείσδυση των dealers στα σχολεία είναι αυτό που συνέβη σε σχολείο των βορείων προαστίων, όταν ο λυκειάρχης και οι καθηγητές «πανηγύριζαν» καθώς μετά από πολύ αγώνα κατάφεραν να οριοθετήσουν τη χρήση της κάνναβης εκτός του σχολικού συγκροτήματος!
Ο καλλιεργητής έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός δενδρυλλίου, σε βαθμό που να ανθοφορεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και παράλληλα να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο αφού μειώνεται ο όγκος του

Τι είναι το skunk

Τι είναι όμως το skunk που έχει γίνει η νέα μόδα στις μαθητικές κοινότητες; Πρόκειται στην ουσία για κάνναβη που στην πιάτσα αποκαλείται «skunk, το δυνατό χόρτο», ενώ επιστημονικά ονομάζεται «κάνναβη υψηλής δραστικότητας». 

Ο καλλιεργητής μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός δενδρυλλίου σε βαθμό που να ανθοφορεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και παράλληλα να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο αφού μειώνεται ο όγκος του. 

Έτσι, η καλλιέργεια εσωτερικού χώρου, η λεγόμενη υδρoπονική, επιτυγχάνει μεγάλη και γρήγορη παραγωγή «δυνατού χόρτου», αφού δεν απαιτούνται τεράστια δενδρύλλια κάνναβης που κάνουν πολλούς μήνες να ανθίσουν και παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στα καρτέλ να δημιουργήσουν σε εσωτερικούς χώρους συνθήκες που προσομοιάζουν ή σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερες από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Στην υδροπονική καλλιέργεια τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών παρέχονται με λιπάσματα, τα οποία φυσικά προστίθενται και στις εξωτερικές καλλιέργειες, ενώ οι απαραίτητες λοιπές συνθήκες ανάπτυξης των δενδρυλλίων εξασφαλίζονται με τεχνικά μέσα. 

Ο φωτισμός του υδροπονικού φυτωρίου παρέχεται από διαφόρων ειδών λυχνίες (νατρίου, φθορισμού, αλογόνου) που εξομοιώνουν τον τεχνητό φωτισμό με το χρωματικό φάσμα του ηλιακού φωτός κατά τις διάφορες εποχές του έτους. Χρησιμοποιούνται επίσης ανεμιστήρες, συσκευές εξαερισμού, ιονιστές, αφυγραντήρες χώρου, όργανα μέτρησης θερμοκρασίας και υγρασίας.

Με τον τρόπο αυτό οι εγκληματικές ομάδες μειώνουν το ρίσκο εντοπισμού τους από τις διωκτικές αρχές, αφού οι «δουλειές» γίνονται σε κλειστούς και άρα ελεγχόμενους χώρους, ενώ αυξάνουν την ταχύτητα ανάπτυξης των φυτών, βελτιώνοντας και την ποιότητα του παράνομου προϊόντος. Βέβαια αυτή η διαδικασία αυξάνει το κόστος παραγωγής και άρα την τιμή διάθεσής του. Στις καλλιέργειες εσωτερικών χώρων αξιοσημείωτη είναι η δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που συγκροτούνται από υπηκόους του Βιετνάμ.

Φυτείες και στην Αττική

Τους τελευταίους μήνες στη Δίωξη Ναρκωτικών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλα φορτία κάνναβης από την Αλβανία (χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα στην Ευρώπη) προς τη χώρα μας. Αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι έχει σημειωθεί μια μεταβολή, καθώς τα αλβανικά καρτέλ άρχισαν σιγά-σιγά να στήνουν φυτείες κάνναβης ακόμη και στην Αττική. 

Οι λόγοι πολλοί, και έχουν να κάνουν με τη μεταφορά, τα μπλόκα που έστηναν οι διωκτικές αρχές και τα έξοδα, ενώ παράλληλα ο καιρός της Ελλάδας -και ειδικά της Αττικής- ευνοεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας και, το κυριότερο, καλής ποιότητας κάνναβης.

Μάλιστα, λόγω του καιρού τα καρτέλ κατάφεραν αντί για εννέα να κάνουν έξι τους μήνες ωρίμανσης του φυτού και έτσι να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν δύο φορές τον χρόνο το «χόρτο», διαθέτοντάς το σε εξαιρετικά υψηλή τιμή.

Την ίδια ώρα, Αλβανοί και Ελληνες στήνουν σε θερμοκήπια αλλά και σε εξοχικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής μεγάλες φυτείες με υδροπονική κάνναβη-skunk. Ετσι, καταφέρνουν να παράγουν «δυνατό χόρτο» και μέσω των δικτύων να το διοχετεύουν ακόμη και στα σχολεία της πρωτεύουσας, αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά των ανήλικων χρηστών.




Πηγή :Protothema. gr
















To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο