Τελευταία Νέα:

Ευρώπη, κλιματική κρίση κι εκμετάλλευση της γης : Γράφει ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης



Οι Βρυξέλλες ξεκινούν την πενταετία με νέα ηγεσία στα Ευρωπαϊκά όργανα μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. 


Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος), η Γερμανίδα Ursula von der Leyen, που θα αντικαταστήσει από 1 Νοεμβρίου τον Λουξεμβουργιανό Jean-Claude Juncker, έχει ήδη παρουσιάσει τις προτεραιότητες της πολιτικής της ατζέντα, μεταξύ των οποίων κι η υιοθέτηση μιας «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» (Green New Deal) εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η πενταετία ξεκινά με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στην κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες της οποίας θα επηρεάσουν δραστικά ποικίλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταναστευτικές δυναμικές και κοινωνικές δομές και πρώτα θα πλήξουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώμματα. Η πενταετία ξεκινά με εικόνες του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε φλόγες και την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά «της μοδός», αλλά είναι μια κρίση, επείγουσα και παγκόσμια. Η Ευρώπη φέρει μέρος της ευθύνης, γενικά για την κλιματική κρίση και ειδικά για τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Κάποιοι θεωρούν υπερβολή η Ευρώπη να μοιράζεται την ευθύνη για τις φωτιές στην Βραζιλία, όμως η αλήθεια είναι οτι η Ευρώπη έμμεσα απαιτεί καλλιεργίσιμη γη σε άλλες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της σε τρόφιμα για ανθρώπους και ζώα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Εμπορική Πολιτική της ΕΕ είναι δύο πολιτικές-πυλώνες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος που πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όσον αφορά την πρώτη, οι Βρυξέλλες οφείλουν να αναθεωρήσουν άμεσα τις δημόσιες επιχορηγήσεις παραγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στόχος θα πρέπει να είναι η υποστήριξη προς τους αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά και οικολογικά προϊόντα και τους κτηνοτρόφους που σταδιακά θα μειώνουν την εκτροφή ζώων για παραγωγή κρέατος. Όσον αφορά την δεύτερη, θα πρέπει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων να μην στηρίζουν εμπορικές συμφωνίες που συνδέονται με την υποβάθμιση των δασών και την καταστροφή των οικοσυστημάτων ανά τον κόσμο.

Το μέλλον των δύο αυτών σημαντικών πολιτικών θα κριθεί τα επόμενα χρόνια με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθεί στενά, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου που διανύουμε, καθώς οι Υποψήφιοι Επίτροποι περνούν απο το «κόσκινο» του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε οτι ο πήχης θα τεθεί ψηλά για την εξασφάλιση μιας αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο που είναι βιώσιμη και δίκαιη για τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.








*Ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης είναι Επικεφαλής Προγραμμάτων του Ιδρύματος για τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Αειφορία (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες.











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.