Τελευταία Νέα:

Πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας η ομιλία - ενημέρωση από τους φίλους δοτών αιμοπεταλίων Αλμωπίας (Φώτο)


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας η προγραμματισμένη ομιλία - ενημέρωση από τους φίλους δοτών αιμοπεταλίων Αλμωπίας .
Την παρουσίαση προλόγησε ο κ. Τσιμτσιρίδης και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Μπάτσης Χρήστος καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας κ. Λεμονίδης Γεώργιος.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο κ. Χρυσίδης όπου είναι αυτός που ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό λέγοντας ότι "στόχος είναι να μην λείψουν σε κανένα αιμοπετάλια" ξεκίνησαν την ενημέρωση - ομιλία η κ Γκανίδου Διευθύντρια Ε.Σ.Υ και οι ιατροί Νοσ. Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γ.Ν.Θ "Γ. Παπανικολάου" Αναστασιάδης Αθανάσιος και Στυλιανίδου Δέσποινα.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης απαντήθηκαν ερωτήματα των πολιτών.

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων.

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια οι εθελοντές.

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται.
Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

Οι διαφορές μεταξύ της αιμοδοσίας και της λήψης αιμοπεταλίων.

Πρακτικά, οι διαφορές μεταξύ αιμοδοσίας και αιμοπεταλιοδοσίας είναι οι εξής:
·Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
·Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
·Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία.

























-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.