Τελευταία Νέα:

Έρευνα: Αν περπατάτε αργά τα "νέα" δεν είναι καλά


Εάν περπατάτε αργά και είστε κοντά στα 45, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών και Αμερικανών που δημοσιεύει το BBC, η ταχύτητα βαδίσματος θα μπορούσε να είναι ο.... καθρέπτης της υγείας μας. Καθώς, όσοι περπατούν με το πάσο τους...κινδυνεύουν να γεράσουν πρόωρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι 40χρονοι που πηγαίνουν με το πάσο τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία, σε δείγμα χιλίων ατόμων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970.Οι ερευνητές μελέτησαν τους 40ρηδες βάζοντας στο μικροσκόπιο την ταχύτητα βαδίσματος για να μελετήσουν την κατάσταση της φυσικής τους υγείας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας και σκάνερ εγκεφάλου ενώ κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους, υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ.

«Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι το αργό περπάτημα είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα που εκδηλώνεται δεκαετίες πριν από τη γήρανση", δήλωσε ο καθηγητής Τέρι Μόφιτ, επικεφαλής της έρευνας, πό το King's College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να μελετήσουν τον ρυθμό γήρανσης των ανθρώπων απλά και μόνο παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο βαδίζουν.

«Όχι μόνο τα όργανα των ανθρώπων που περπατούσαν αργά έδειχναν πιο γερασμένα αλλά και και τα πρόσωπά τους», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες προσθέτοντας ότι τα πορίσματα της έρευνά τους ήταν μια «πραγματική έκπληξη».

Οι γιατροί συχνά μετρούν την ταχύτητα βηματισμού για να εκτιμήσουν τη συνολική υγεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, επειδή είναι ένας καλός δείκτης μυϊκής δύναμης, λειτουργίας των πνευμόνων , ισορροπίας, δύναμης σπονδυλικής στήλης και όρασης.

Όσοι βαδίζουν αργά, διατρέχουν επίσης κίνδυνο εμφάνισης υψηλότερου κινδύνου άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Σε γενικές γραμμές, όσοι περπατούν αργά, τείνουν να γεράσουν πιο γρήγορα, με τους πνεύμονες, την οδοντοστοιχία και το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνους που περπατούν γρηγορότερα.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.