Τελευταία Νέα:

"ΔΙΟΓΕΝΗΣ" από την Άψαλο Αλμωπίας - Ποιός είναι πραγματικά ο διεθνής συντοπίτης καλλιτέχνης...;


Ο δικός μας Αϊνατζής Διογένης από την Άψαλο Αλμωπίας απαντάει στο Almopia24.gr  στις ερωτήσεις μας για την μουσική και την συγγραφική του πορεία. Απολαύστε τον


- Ξεκινώντας Θα μου επιτρέψεις να σε αποκαλώ Διογένη και όχι κ. Αϊνατζή διότι σε είχα μαθητή αλλά και για την διευκόλυνση της συζήτησης.

Φυσικά, άλλωστε είμαστε παλιοί γνώριμοι από τις καλές εποχές .

- Ας μιλήσουμε λίγο για σένα , ποιος είναι ο Αϊνατζής Διογένης και τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για σένα;

- Νομίζω πως ο περισσότερος κόσμος με γνωρίζει ή έχει ακούσει για εμένα λόγο της ενασχόλησης μου χρόνια τώρα με την λύρα και το τραγούδι. Η αλήθεια είναι πως ασχολούμαι αισίως 23 και πλέον χρόνια με τη λύρα, παίζοντας τα 20 από αυτά επαγγελματικά και διδάσκοντας ως δάσκαλος ποντιακής λύρας τα τελευταία 11 χρόνια.


- Παρακολουθώντας την πορεία σου μέσα από την μουσική (λύρα), έχεις ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδος και του Εξωτερικού , σε σχέση πάντα με την μουσική που ασχολείσαι, μίλησέ μας λίγο για νοοτροπίες, σχέσεις και συνήθειες;

- Η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος κόσμος ειδικά στην περιοχή μας , μ έχει συνδέσει με την ποντιακή μουσική ( και όχι άδικα ) μιας και ήταν το είδος μουσικής με το οποίο ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τη λύρα. Αυτό που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν, είναι το ότι τα ποντιακά δεν είναι το μοναδικό είδος μουσικής που παίζω. Ειδικότερα, στις περιοδείες στο εξωτερικό που συναναστρέφομαι με την Ελληνική παροικία, η νοοτροπία της οποίας κατά κανόνα είναι συμπαγής και ενιαία Ελληνική. Άλλωστε, πάντα χαρακτηρίζω τη μουσική ως την ‘’ πιο εύηχη παγκόσμια γλώσσα ‘’ στο λεξιλόγιο της οποίας έχουν συμβάλει όλοι οι λαοί του κόσμο. Το θέμα είναι πόσο καλός ‘’ομιλητής’’ είσαι .- Πρόσφατα κυκλοφόρησες το πρώτο σου βιβλίο με τίτλο ‘’Εν χορδαίς λύρας’’. Θέλω να μου πεις πως "συνέλαβες" την ιδέα της συγγραφής του και τι ήταν αυτό που σε ώθησε, παρακίνησε.

- Ναι το πρώτο μου βιβλίο βρίσκεται εδώ και περίπου 1 μήνα στα βιβλιοπωλεία και είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι αυτό, μιας και πρόκειται για ένα χρονοβόρο και επίπονο εγχείρημα. Ήταν ένας στόχος που είχα και ευελπιστούσα να πετύχω. Αυτό που με παρακίνησε στο να δημιουργήσω από μηδενική βάση, μια εντελώς πρωτοποριακή μεθοδολογία εκμάθησης λύρας, ήταν το αίσθημα ευθύνης της διαιώνισης. Το να αφήσω και εγώ κάτι πίσω για τους επόμενους, να βάλω και γω το λιθαράκι μου στη συντήρηση του εύθραυστου οικοδομήματος της παράδοσης το οποίο δυστυχώς βάλετε από πολλά μέτωπα.


- Μετά την απόφαση συγγραφής του βιβλίου , τα υπόλοιπα όπως το περιεχόμενο του, η επαφή με τον εκδοτικό οίκο, το "στήσιμο" πως προήλθαν ;

- Η μεθοδολογία του βιβλίου μετά τη ‘’σύλληψη ‘’ της , άρχισε σχεδόν αμέσως να χρησιμοποιείται στην πράξη, στους πρώτους μαθητές που ξεκίνησα να διδάσκω. Με την πάροδο κάποιων ετών χρήσης, βελτιώθηκε και έφτασε στη μορφή του βιβλίου. Φυσικά για την καταγραφή των ιστορικών στοιχείων, οργανολογικών γνώσεων, χρωματισμών, ρυθμικών αγωγών, μουσικών κομματιών κτλ χρειάστηκε εκτενείς και χρονοβόρα έρευνα.
Η επαφή με τον εκδοτικό οίκο έγινε, για να μπορέσω να αναδείξω σε ευρύτερο κοινό, την διαφορετικότητα, μοναδικότητα και τα προτερήματα της παρούσας μεθόδου.- Το βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε 18 ημέρες ! Ο κόσμος το αγκάλιασε, τι σημαίνει για σένα αυτό?

- Για εμένα είναι η σημαντικότερη αναγνώριση της δουλείας μου. Νιώθω πολύ περήφανος και συνάμα ευγνώμων για την αποδοχή που έχει από τον κόσμο. Αλλά ακόμη περισσότερο, γιατί το αγκάλιασαν και επαγγελματίες λυράρηδες και δάσκαλοι λύρας σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιλέγοντάς το πλέον για τη διδασκαλία των μαθητών τους.

- Τα επόμενα βήματα είτε συγγραφικά είτε μουσικά πως θα γίνουν? Να περιμένουμε εκπλήξεις ; Ευχάριστες εννοώ!

- Μου αρέσει πάντα να κάνω πρωτοποριακά πράγματα πάνω στη μουσική και πιστεύω πως η έως τώρα πορεία μου και οι επαγγελματικές μου επιλογές το επιβεβαιώνουν...Οπότε, μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια μου στα social media.

- Είσαι από τους πετυχημένους πλέον μουσικούς στον τομέα που ασχολείσαι (Λύρα) και έχεις κάνει αρκετές δισκογραφικές δουλειές. Αν σου είναι εύκολο να μας τις αναφέρεις για να έχει μια συνολική εικόνα ο κόσμος.

- Μέχρι σήμερα έχω κάνει 6 επίσημες δισκογραφικές δουλειές οι οποίες είναι :
1- CD ‘’Το όμεμαν’’ (2010)
2- CD ‘’Evolution’’ (2012)
3- CD ‘’ Ταξιδέας σο όνερον ‘’ (2013)
4- CD ‘’Μια βραδιά στην Αυστραλία’’ (2014 – ηχογραφημένο στη Μελβούρνη)
5- CD ‘’ O Θόδωρον και το κοκκύμελον ‘’ (2015)
6- CD single ‘’ Έτερα και εντάμαν ‘’ (2018)- Η συγγραφή βιβλίου καθώς και οι περιοδείες θέλουν να αφιερώσεις αρκετό χρόνο , η οικογένεια σου πως το αντιμετωπίζει αυτό?

- Με υπομονή και κατανόηση. Άλλωστε όλες οι δουλείες έχουν τις δυσκολίες τους. Ένας ηλικιωμένος όσο σπούδαζα μου είχε πει ‘’ αγόρι μου, πάντα ζηλεύουμε τη δουλειά του διπλανού μας, γιατί βλέπουμε μόνο τα καλά της, δεν την έχουμε κάνει για να δούμε και τα άσχημα’’... το θεώρησα πολύ σοφό και δεν το ξεχνώ ποτέ.

- Το όνειρό σου "μουσικά" ποιο είναι ; Μια μεγάλη επιτυχία ή μια μεγάλη συναυλία ?

- Έχω πολλά όνειρα σε σχέση με τη μουσική, δεν έχουν να κάνουν όλα όμως με την επιτυχία ή τις μεγάλες συναυλίες. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την ψυχική ικανοποίηση, με το να είσαι μουσικά χρήσιμος και ευεργετικός. Έτσι νιώθω πιο πλήρης, πιο ολοκληρωμένος καλλιτεχνικά. Για παράδειγμα,έχω αισθανθεί μεγαλύτερη ικανοποίηση παίζοντας και τραγουδώντας σ έναν οίκο ευγηρίας στη Μελβούρνη, μπροστά σε 20 ανήμπορους Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς (15.000km μακριά απ την πατρίδα τους που δε θα ξαναδούν ποτέ) , απ το να τραγουδάω μπροστά σε 2.000 κόσμο σε μια καλοκαιρινή εκδήλωση.- Με τον εκδοτικό οίκο "ινφογνώνων" πως έγινε η γνωριμία; Ο κ. Καλεντερίδης απ ' ότι ξέρουμε έχει ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή μας και με την μουσική που εκπροσωπείς.

- Η γνωριμία έγινε μέσω ενός κοινού μας φίλου στον οποίο απευθύνθηκα εγώ, έτσι ώστε να με φέρει σ επαφή μαζί του για να του δείξω το βιβλίο και να συζητήσουμε για μια ενδεχόμενη έκδοσή του. Λόγο των ιδιαίτερων σχέσεων του κ. Καλεντερίδη με την περιοχή αλλά και με τα ποντιακά δρώμενα όπως ανέφερες, η συνάντηση δεν άργησε να γίνει. Να σημειώσω ότι ήταν ο πρώτος οίκος στον οποίο απευθύνθηκα και έπειτα από την πρώτη ματιά στο βιβλίο, το ΝΑΙ ήταν άμεσο και ευχαριστώ πολύ τον κ.Καλεντερίδη που πίστεψε σε μένα και το συγγραφικό μου έργο.


- Ο Διογένης τελικά είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει καταφέρει ο "Διογένης";

- Σ ένα βαθμό ναι, όχι πλήρως, γιατί ο εφησυχασμός ισούται με αδρανοποίηση, στασιμότητα και ρουτίνα. Πάντα θέλω να προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό.

- Σε ευχαριστούμε κ. Αϊνατζή Διογένη και θα θέλαμε να μας κάνετε την τιμή στο επόμενο συγγραφικό σας έργο να είμαστε εμείς το Almopia24.gr χορηγός επικοινωνίας.

- Και εγώ σας ευχαριστώ , θα ήταν χαρά μου. Εύχομαι σε εσάς και το site πάντα επιτυχίες .


 Εδώ θα βρείτε τα κανάλια του Αϊνατζή ΔιογένηH.E. Αlmopia24.gr


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.