Τελευταία Νέα:

Τι μας κάνει να ξεχνάμε;



Ένα από τα αγαπημένα θέματα των ερευνητών είναι η μνήμη και η λειτουργία με την οποία ο εγκέφαλος δημιουργεί τις αναμνήσεις και αποφασίζει τι θα κρατήσει και τι όχι.

Κι αυτό γιατί υπάρχει πάντα κάτι νέο να ανακαλύψουν σε αυτόν τον τομέα. Τώρα νέα έρευνα δείχνει πως η λησμοσύνη, που μέχρι τώρα τη θεωρούσαμε ψεγάδι του συστήματος, δεν είναι παρά ένα σημαντικό μέρος της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στη σπουδαία επιστημονική επιθεώρηση «Science». Ότι δηλαδή ο εγκέφαλος διαθέτει πιθανότητα μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων που μας κάνουν να ξεχνάμε πράγματα και καταστάσεις. Έτσι, ξεριζώνονται όλες αυτές οι άχρηστες πληροφορίες που συσσωρεύονται στο μυαλό μας καθημερινά.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι πως ξεχνάμε πράγματα κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου σταδίου του ύπνου, του REM (φάση ονείρων), μέσω μιας συγκεκριμένης ομάδας νεύρων.

Είναι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που ήταν γνωστά στην επιστήμη για τη ρύθμιση της όρεξης. Μόνο που τώρα πιστεύεται ότι ευθύνονται και για την καταστροφή των μνημών όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται.

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ξεχνάμε τα περισσότερα από τα όνειρά μας;», ρωτά ο καθηγητής Thomas Kilduff. «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση μιας ειδικής ομάδας νεύρων κατά τον ύπνο REM ελέγχει αν ο εγκέφαλος θα θυμάται τις νέες πληροφορίες μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο».

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες ομολογούν πως οι λειτουργίες του ύπνου και της μνήμης δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί πλήρως.


Πηγή: healthview.gr


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.