Τελευταία Νέα:

Χαμός για μια παρέλαση αλά Μόντι Πάιθον -Τι εξηγούν τα κορίτσια, ποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τους είπαν μπράβο


Μεγάλες αντιδράσεις και οργή προκάλεσε η επιλογή 10 κοριτσιών να παρελάσουν για την 28η Οκτωβρίου σε στιλ Μόντι Πάιθον, διακωμωδώντας την επέτειο του «Οχι». Αλλά δεν οργίστηκαν όλοι, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τις συγχαρούν.

Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν με οργή ήταν και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννης Βούρος, που έκανε λόγο για γελοία υποκείμενα, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που θέλει να κάνει και μήνυση στα «καλοκόριτσα».

Πριν από την αποκάλυψη, πάντως, ότι η παρέλαση-παρωδία ήταν... «καλλιτεχνικό δρώμενο», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σπεύσει να δώσουν συγχαρητήρια στις μαθήτριες.

Τα μπράβο του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέλαση αλά Μόντι Πάιθον
Από τους πρώτους που έσπευσαν να πουν μπράβο στα κορίτσια, πριν γίνει γνωστό ότι ήταν καλλιτεχνικό χάπενινγκ, ήταν η πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Που με ανάρτησή της στο Τwitter έγραψε:


Τελικά αποκαλύφθηκε ότι, όπως ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή και το ΓΕΛ Νέας Χαλκηδόνας, τα κορίτσια δεν είχαν καμία σχέση με το σχολείο και ότι προχώρησαν σε μια «καλλιτεχνική παρέμβαση», αντιμιλιταριστικού περιεχομένου.

Είχε προηγηθεί με παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Ανδρέας Πετρόπουλος, που έδωσε συγχαρητήρια στα κορίτσια και χαρακτήρισε γελοιότητα τις παρελάσεις. Την παρέμβασή του έκανε βίντεο η Ομάδα Αλήθειας.

Τι λένε οι 10 κοπέλες

Τους λόγους που τις οδήγησαν να παρελάσουν αλά Μόντι Πάιθον, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, εξηγούν σε ένα «καλλιτεχνικό» μανιφέστο που έστειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τα 10 κορίτσια που παρήλασαν στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Τα 10 κορίτσια που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, αφού φάνηκε να μη σέβονται την επέτειο του «Οχι», εξηγούν στο κείμενό τους ότι η ενέργειά τους ήταν μια καλλιτεχνική παρέμβαση, με στόχευση αντιμιλιταριστική.

«Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά», γράφουν στο μανιφέστο τους. Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους, τονίζοντας ότι: «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

Το μανιφέστο των 10 κοριτσιών

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. 
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό. 

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.  Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.




Πηγή: iefimerida.gr 


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.