Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη στη Βουλή:Νομοσχέδιο για την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας, τον Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη Στήριξη των ΑΠΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  
Θεοδώρα Τζάκρη στη Βουλή: Νομοσχέδιο για την Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας, τον Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη Στήριξη των ΑΠΕ

Ακόμη ένα παράδειγμα του συγκεντρωτισμού και της προχειρότητας που χαρακτηρίζει το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη


Σε ισχυρούς τόνους άσκησε κριτική η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος,  αναφορικά με την «Απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας, τον Εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη Στήριξη των ΑΠΕ»
Ποιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τις διατάξεις για τη ΔΕΗ, η βουλευτής ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο Ν/Σ:
Επαναφέρει το καθεστώς των ρουσφετιών με παραγκωνισμό του ΑΣΕΠ, επιδιώκει τον έλεγχο της διοικητικής ιεραρχίας με κριτήρια αδιαφανή και αναξιοκρατικά
εξανεμίζει τα εργασιακά δικαιώματα των νέων εργαζομένων.
Με την παρέμβασή της η βουλευτής απέδειξε ότι το Ν/Σ αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του συγκεντρωτισμού που χαρακτηρίζει το «επιτελικό κράτος» που δήθεν προωθεί η κυβέρνηση του κ.  Μητσοτάκη, αφού αντί για εποπτεία της ΔΕΗ,  στην πράξη γίνεται κηδεμόνευση της ΔΕΗ από το Υπουργείο.
Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ,  η βουλευτής αφού απέδειξε ότι διέπονται από απίστευτη προχειρότητα και οδηγούν σε απορρύθμιση της αγοράς του φυσικού αερίου στη χώρα μας, κατήγγειλε ότι:
•          Δεν αναμένεται να βρεθεί επενδυτής που θα διαθέσει ποσό άνω των 550 εκατ.€, για να αγοράσει 65% της αξίας των παγίων (δίκτυα διανομής) και της αξίας των δικαιωμάτων διαχείρισης των δικτύων διανομής αερίου
•          Δεν οδηγεί σε ανάπτυξη η ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής αφού είτε είναι ήδη κατασκευασμένα, είτε έχουν εξασφαλιστεί για τη κατασκευή τους επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
•          Δεν υιοθετεί τη διαδεδομένη πρακτική στην Ε.Ε. κατά την οποία οι φορείς του Δημοσίου κατέχουν τα πάγια (δίκτυα διανομής) και εκχωρούν με βάση μακροχρόνιες συμβάσεις (στη Γερμανία για παράδειγμα είναι τα 20 χρόνια) τα δικαιώματα διαχείρισης σε ιδιώτες.
•          Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι οι ιδιώτες θα υλοποιήσουν στο ακέραιο το πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων διανομής όπως σήμερα προβλέπεται  από τη ΔΕΔΑ. Για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ δέσμευση ότι στα Γιαννιτσά θα κατασκευάσουν το σύνολο των 40 Χλμ που σήμερα προβλέπεται.
•          Δεν προβλέπεται καμία δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής που εκπονήθηκε με τη συνεργασία του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του ΤΑΠ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ, για τη μετατροπή του βαλβιδοστασίου του ΤΑΠ σε σημείο εξόδου του αερίου στη θέση ΑΣΠΡΟ, προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα δίκτυα της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Αριδαίας και ενδεχομένως και  των Γιαννιτσών (για τη περίπτωση που οι καταναλώσεις των Γιαννιτσών δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν με μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου).
•          Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα κατασκευαστούν δίκτυα διανομής στις υπόλοιπες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας ήτοι στην  Έδεσσα, Νάουσα, Σκύδρα, Αριδαία.
Η βουλευτής κατέληξε,  διερωτώμενη αν:
«Όλες αυτές οι ελλείψεις και παραλήψεις είναι μόνο αποτέλεσμα της προχειρότητας που διακρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης  ή εξυπηρετούν και κάποια σκοτεινή σκοπιμότητα παραχώρησης περιουσίας του Δημοσίου σε τίμημα χαμηλότερο από τη λογιστική της αξία;»

Το βίντεο της ομιλίας θα το βρείτε στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=Q-ME65Q2HRc&feature=share&fbclid=IwAR3-WR9rkCRBRa7hejCU1mEMdo21_g56a42xHcjzfS4Y1Peq07t9K--7iYI







-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.