Τελευταία Νέα:

Κακή χρονιά φέτος για το σπαράγγι λόγω καιρού και Γερμανικής πρωιμότητας εκτός από την Πιπεριά Πέλλας


Για μειωμένες έως και στο μισό αποδόσεις κάνουν λόγο αρκετοί παραγωγοί σπαραγγιού, που αναζητούν την πρωιμότητα.

Το βηματισμό τους προς τις διεθνείς αγορές αναζητούν οι παραγωγοί σπαραγγιού της χώρας, έπειτα από την περσινή, δύσκολη, όσον αφορά στις αποδόσεις χρονιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ένας ακόμη παράγοντας που δυσκόλεψε το προϊόν ήταν η πρώιμη για τα δεδομένα της Γερμανίας, συγκομιδή του προϊόντος, εκεί, που ανταγωνίζεται το δικό μας. Βέβαια υπήρξαν και περιοχές με αρκετά καλή παραγωγή στην χώρα μας.

Δραματική η χρονιά στον Έβρο

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος εκ μέρους της ομάδας παραγωγών ΑΣΚΓΕ Τυχερού Έβρου, κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, «το 2019 για την περιοχή μας, αλλά και την χώρα μας γενικότερα ήταν μια πολύ κακή χρονιά, αν σκεφτεί κανείς, ότι οι αποδόσεις δεν ξεπέρασαν τα 300-330 κιλά στο στρέμμα, όταν σε μια καλή χρονιά πιάναμε 700 και 800 κιλά στο στρέμμα».

Μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στο νομό Πέλλας, που αύξησε τις αποδόσεις φέτος

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Αβραμίδης, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, «το άλφα και το ωμέγα για το σπαράγγι είναι η περίοδος συγκομιδής του προϊόντος στη Γερμανία. 

Όταν βγει το Γερμανικό σπαράγγι, όσο πιο φθηνό κι αν είναι το Ελληνικό, ο Γερμανός καταναλωτής θα προτιμήσει το ντόπιο. Συνεπώς πρέπει να επιτύχουμε πρωιμότητα και αυτό που έγινε πέρσι με το Γερμανικό σπαράγγι να βγαίνει νωρίς δεν μας ευνοεί ως χώρα». Παρ' όλα αυτά όπως μας είπε ο ίδιος, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σπαραγγιού στην Πέλλα εντείνεται τελευταία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 η ομάδα παραγωγών σπαραγγιού του Συνεταιρισμού Πιπεριάς έβγαλε μια παραγωγή της τάξης των 454 τόνων, όταν το 2018 ήταν μόνο 248 τόνοι. 

Η μέση τιμή που έλαβε ο παραγωγός από την ομάδα ήταν 1,89 ευρώ το κιλό καθ' όλη τη διάρκεια της εμπορίας, την υψηλότερη σε επίπεδο Ελλάδας, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αβραμίδης. Όπως εκτιμά ο κ. Αβραμίδης, στο νομό Πέλλας καλλιεργούνται γύρω στα 1.500 με 2.000 στρέμματα με σπαράγγι, το οποίο καταλήγει κυρίως στη Γερμανία. Για την επόμενη χρονιά μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και μεγάλη συμφωνία για εξαγωγή (μέσω της συνεργαζόμενης εταιρείας με τον Συνεταιρισμό) στην Ολλανδία.


Το 99% του Ελληνικού σπαραγγιού εξάγεται

Στην συντριπτική του πλειοψηφία, το Ελληνικό σπαράγγι που κυμάνθηκε κατά κάποιες εκτιμήσεις σε όγκο παραγωγής το 2018 γύρω στους 10.000 τόνους, εξάγεται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τη Γερμανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Υπενθυμίζεται ότι ως καλλιέργεια είναι πολυετής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι, ενώ ο βαρύς χειμώνας το ευνοεί. Η συγκομιδή ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω, αυτό που κυνηγούν οι παραγωγοί είναι η πρωιμότητα. Όσοι καλλιεργούν σπαράγγι λαμβάνουν και συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία το 2018 είχε καθοριστεί στα 58,7 ευρώ το στρέμμα. Για να τη λάβει ένας παραγωγός, πρέπει μεταξύ άλλων, να συμπληρώσει το πλαφόν των 250 κιλών στο στρέμμα, κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολο όσον αφορά στις νέες φυτείες σπαραγγιού. Συνολικά το 2018 είχαν καλλιεργηθεί 20.400 στρέμματα και η παραγωγή ήταν 10.577 τόνοι.






agrotypos : Μπίκας Αλέξανδρος


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.