Τελευταία Νέα:

Μητσοτάκης σε Σκόπια και Αλβανία - "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους"


Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζάεφ δεσμευόμενος ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην πορεία της «φίλης» Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, αρκεί τα Σκόπια να δείξουν την αφοσίωσή τους στην καλή εφαρμογή της συμφωνίας.

Στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον του Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, μόλις ένα μήνα μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ ότι επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2020 δεν πρόκειται να ξεκινήσουν επισήμως διαπραγματεύσεις με σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον η γειτονική χώρα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ παρουσιάστηκε το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα «Macedonia the GReat» που στο εξής θα συνοδεύει τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. «Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι Σκοπιανοί καπηλευόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την κίνησή τους να λανσάρουν διεθνώς τα κρασιά τους με το σύνθημα «Wines of Macedonia».

«Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας» ήταν η παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κοινή ευημερία των χωρών της Βαλκανικής περνά μέσα από την κοινή πορεία και εξήγησε ότι η μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία θα φέρει και μεγιστοποίηση των οφελών από την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των πρώτων επενδυτών και εμπορικών εταίρων σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία» επισήμανε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε όλα τα στοιχεία που σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης, έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης με ειλικρίνεια τόνισε ότι η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και μίλησε συγκεκριμένα για δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων.

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους γείτονες μας στην ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε όμως και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα».

«Μετά των Βαλκανικών λαών, είτε θέλομεν είτε μη, θα ζήσωμεν και εις το μέλλον ως γείτονες. Το κοινόν συμφέρον επιβάλλει την στοιχειώδη υποχρέωσιν, όπως δι' αμοιβαίων υποχωρήσεων, ιδρύσωμεν αγαθάς σχέσεις» είχε γράψει ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1909, μήνυμα με το οποίο έκλεισε την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τους Σκοπιανούς να εφαρμόσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, σταματώντας την παραχάραξη της ιστορίας και την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας, υποσχόμενος ότι η έντιμη συνεργασία με την Ελλάδα θα αποφέρει και για εκείνους σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Πηγή

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.