Τελευταία Νέα:

Ο παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος


Τα περιττά κιλά μπορεί να αλλοιώσουν τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων των παιδιών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Διεξάγαμε την πρώτη συνολική ανάλυση της επίδρασης της παχυσαρκίας σε εξετάσεις αίματος σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού παιδιών και διαπιστώσαμε ότι σχεδόν το 70% των εξετάσεων που αναλύθηκαν επηρεάστηκαν» σχολίασε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Victoria Higgins από το Νοσοκομείο Αρρώστων Παιδιών στο Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η Δρ. Higgins και η ομάδα της εξέτασαν περισσότερα από 1300 υγιή παιδιά και εφήβους στην περιοχή του Τορόντο και διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία επηρέασε 24 αιματολογικές αναλύσεις συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας, δεικτών φλεγμονής, λιπιδίων και σιδήρου.

«Με δεδομένο ότι οι κλινικές αποφάσεις συχνά λαμβάνονται με βάση ένα σταθερό εύρος αλλαγών που προέρχεται από ένα μεγάλο δείγμα υγιούς πληθυσμού η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται τα τεστ ρουτίνας από την παχυσαρκία, αλλά και του ποιες εξετάσεις επηρεάζονται είναι σημαντική για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε σωστά τα αποτελέσματα των τεστ αίματος» εξήγησε η Δρ. Higgins.

Δεν είναι σαφές του κατά πόσο η επίδραση της παχυσαρκίας στις εξετάσεις αίματος είναι σημάδι πρόωρης νόσου, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα όταν ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος σχολίασαν οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της έρευνάς μας θα βοηθήσουν τους παιδιάτρους και τους οικογενειακούς γιατρούς να εκτιμήσουν καλύτερα την υγεία των παιδιών και των εφήβων με διαφορετικούς βαθμούς παχυσαρκίας» είπε η Δρ. Higgins.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.