Τελευταία Νέα:

Ποιες είναι οι αιτίες που σπάζουν τα νύχια μας ;Όταν τα νύχια γίνονται εύθραυστα, είναι πιο εύκολο να σπάσουν ή να ξεφλουδίσουν.


Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που περιέχει άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, θείο και νερό. Τα νύχια αναπτύσσονται από τη ρίζα τους, η οποία βρίσκεται κάτω από την πτυχή της επιδερμίδας, όπου υπάρχουν δερματικά κύτταρα τα οποία διαρκώς πολλαπλασιάζονται.

Οι λόγοι που τα νύχια γίνονται εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε και να ξεφλουδίζουν, είναι πολλοί και σχετίζονται με παθολογικές και μη καταστάσεις.


Δείτε παρακάτω τις βασικές αιτίες:
  1. Χαμηλός σίδηρος: Αν παρατηρείτε βαθουλώματα στα νύχια, είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και είναι απαραίτητη για τη μήτρα των νυχιών.
  2. Πληκτρολογείτε ασταμάτητα: Η συνεχής επαφή των νυχιών με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα και σπάσιμο των νυχιών.
  3. Δεν χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών: Το συνεχές πλύσιμο των χεριών προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα στο δέρμα και τα νύχια. Έτσι γίνονται επιρρεπή στο σπάσιμο και το ράγισμα. Χρησιμοποιείτε μετά το πλύσιμο των χεριών μία κρέμα, δίνοντας έμφαση στην περιοχή πάνω από τη μήτρα των νυχιών.
  4. Είναι διαρκώς βαμμένα: Όλα τα βερνίκια νυχιών περιέχουν συστατικά που αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνουν. Ακόμη και τα βερνίκια με τους λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια. Μην αφήνετε το βερνίκι για πάνω από πέντε μέρες στα νύχια σας και αφήνετε να μεσολαβήσει ένα διάστημα πριν τα ξαναβάψετε.
  5. Χρησιμοποιείτε βάση: Αυτό που θεωρείται χρυσός κανόνας για ένα καλό μανικιούρ, αποδεικνύεται μάλλον επιβλαβές για τα νύχια σας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βάση για να στρωθεί μετά το βερνίκι έχουν δυνατές χημικές ουσίες που «τρώνε» την επιφάνεια των νυχιών, καθιστώντας τα πιο αδύναμα.
  6. Κόβετε τα «πετσάκια»: Τα «πετσάκια», δηλαδή τα κομμάτια δέρματος που εξέχουν στη βάση του νυχιού, λειτουργούν προστατευτικά ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα. Όταν τα κόβετε, επιτρέπετε την είσοδο του νερού και των βακτηρίων στον οργανισμό και εκθέτετε τον οργανισμό σας σε πιθανές μολύνσεις. Αντί να κόβετε τα πετσάκια, σπρώξτε τα ελαφρά προς τα πίσω.


Πηγές: webmd.comonmed.gr


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.