Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη για την Ψήφο των Ομογενών να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας


Θεοδώρα Τζάκρη στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς: Να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Αρχής της Αντιπροσωπευτικότητας και η Οικουμενικότητα του ρόλου των βουλευτών της Διασποράς με την εγγυημένη συμμετοχή και εκλογή τους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Χρέος μας να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας

Ομιλία απηύθυνε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε σε ειδικά θέματα που αφορούν στο Νομοσχέδιο για την ψήφο των Ομογενών το οποίο ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, η βουλευτής ανέφερε:

«Οι βουλευτές στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι αντιπρόσωποι. Οφείλουν να αντιπροσωπεύουν την βούληση των εκλογέων τους. Οι βουλευτές της Διασποράς έχουν μια ιδιαιτερότητα. Διότι δεν εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο την βούληση των εκλογέων τους για τα ζητήματα (οικονομικά, κοινωνικά) του τόπου διαμονής τους (Νέα Υόρκη, Μελβούρνη, Σουηδία κλπ). Αυτά θα τα εκπροσωπούσαν αν εκλέγονταν στα τοπικά κοινοβούλια.

Οι βουλευτές της Διασποράς αντιπροσωπεύουν την βούληση των εκλογέων τους για τα θέματα του Ελληνισμού εν γένει (προώθησης της ελληνικής ταυτότητας, σύσφιξη σχέσεων με την Μητροπολιτική Ελλάδα). Άρα μόνο μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα μπορούσε να διασφαλιστεί η Οικουμενικότητα του ρόλου τους. Προκύπτει ένα ζήτημα. Ο βουλευτής της Διασποράς, ως βουλευτής Επικρατείας, θα ψηφίζει για όλα τα θέματα (όχι μόνο για τα θέματα της Διασποράς) αλλά και για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα πχ για την άμυνα, για την παιδεία; Η απάντηση είναι ναι. Και δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην άποψη να είναι περιορισμένων δικαιωμάτων και β’ κατηγορίας βουλευτές. Πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες της Διασποράς να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού με την ίδια ακριβώς λογική επιτρέπουμε και στους βουλευτές Επικρατείας να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, όχι με βάση την τοπικότητα, αλλά με βάση την άποψή τους, την θέση που έχουν για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Και για αυτό πρέπει να μπουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δεν υπάρχουν για να εκπροσωπούν τους πολίτες της Πέλλας ούτε της Μεσσηνίας αλλά την Ελλάδα στο σύνολό της, μέρος της οποίας είναι και θέλουμε να είναι ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Τώρα για να μην έχουμε στρέβλωση της αντιπροσώπευσης δηλαδή ούτε υπερκπροσώπηση ούτε υποεκπροσώπηση πρέπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να ορίσουμε, να επιλέξουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων που θα καταλαμβάνουν μόνο οι βουλευτές της Διασποράς. Για να μην συμβεί μάλιστα αυτό που λέει η ΝΔ, δηλαδή να συμμετέχουν μεν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς να διασφαλίζεται ότι εκλέγονται θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική λίστα στο Επικρατείας. Να οριστεί πως 3 ή 5 έδρες, δηλαδή το 25% ή το 33%, από τις, συνολικά, 15 έδρες του Επικρατείας, θα πρέπει να καταλαμβάνονται από βουλευτές της Ομογένειας).

Σε ότι αφορά τώρα τις προϋποθέσεις που βάζει το ΚΚΕ (το ΑΦΜ ή το Ε1 και το Ε9 ή να έχει χρόνο παραμονής στην Ελλάδα 2 χρόνια συνεχόμενα τα τελευταία 35 χρόνια) αυτές δε θα πρέπει να αναγνωστούν από την σκοπιά του περιορισμού του δικαιώματος της ψήφου, που αποτελεί κατάκτηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από τις αρχές του 20ου αιώνα .

Αυτά είναι κάποια τεκμήρια διαπίστωσης της επιλογής του εκλογέα να έχει δεσμούς με το μητροπολιτικό κέντρο και συνδέεται με την ανάγκη διαπίστωσης της επιθυμίας του εκλογέα να έχει ή να αποκτήσει σχέσεις με την μητροπολιτική Ελλάδα. Άρα κατά αυτή την έννοια τα τεκμήρια αυτά μπορεί να είναι άδικα, αλλά είναι αναγκαία.

Τέλος, θέλω να πω ότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα Προξενεία λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, θα πρέπει και οι εκλογικοί κατάλογοι να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.