Τελευταία Νέα:

Ομάδα επιστημόνων ζητά απαγόρευση για αθλητές, ουσίας στο σπανάκι


Μπορεί το σπανάκι να μην προσφέρει τις υπεράνθρωπες δυνάμεις που σύμφωνα με το καρτούν έδινε στον Ποπάι, όμως φαίνεται πως ο Elzie Crisler Segar, δημιουργός του αγαπημένου ναυτικού πλησίασε αρκετά την πραγματικότητα.

Επιστήμονες του Ινστιτούου Φαρμακευτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, πρότιναν να τοποθετηθεί μεταξύ των απαγορευμένων για αθλητές ουσιών, η εκδυστερόνη, μία ορμόνη που βρίσκεται στο σπανάκι!

Κατά την διάρκεια της 10 εβδομάδων μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη ήταν ομάδα ελέγχου, η δεύτερη λάμβανε ένα υποκατάστατο, ενώ οι τρίτη και η τέταρτη λάμβαναν δύο και οκτώ κάψουλες αντίστοιχα των 100 mg εκδυστερόνης από εκχύλισμα σπανακιού.

«Σημαντικά υψηλές αυξήσεις στην μυική μάζα παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες που έλαβαν εκδυστερόνη», αναφέρει η μελέτη.

«Σε σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις, αναφέρθηκε σημαντική βελτίωση στην άρση βάρους», προστίθεται.

Η Μαρία Παρ, εκ της επιστημονικής ομάδας δήλωσε στο ARD και το ARTE ότι υπόθεση της έρευνας ήταν «ότι θα δούμε βελτίωση στην επίδοση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη».

«Προτείνουμε στη WADA (World Anti-Doping Agency) να προσθέσει την ουσία στην λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες για το ντόπινγκ. Πιστεύουμε ότι από την στιγμή που βελτιώνει τις επιδόσεις, τότε θα πρέπει να εξαλειψθεί αυτό το άδικο πλεονέκτημα», αναφέρει.

από https://gr.euronews.com/
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.