Τελευταία Νέα:

Χρήστος Μπάτσης : Πραγματικές ιστορίες που μαρτυρούν την γενναιότητα των κατοίκων των προμάχων (Φώτο)


Δύσκολη και σκληρή απόφαση ,πραγματικές ιστορίες που μαρτυρούν την γενναιότητα των κατοίκων των προμαχων Μόνο περηφάνεια κ σεβασμός, για να μαθαίνουμε εμείς οι νέοι τίνος απόγονοι και συνεχιστές είμαστε.



Στους πρόποδες των βουνών στα Ελληνικά σύνορα κοντά στην Έδεσσα είναι το μικρό (2000 κάτοικοι) χωριό των Προμάχων. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co, δηλαδή "Ελληνικό χωριό". Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο»: ’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’. Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919.


Οι κάτοικοι των Προμάχων κατά μια άποψη διαφέρουν. Όταν οι κάτοικοι των διπλανών χωριών έφυγαν βιαστικά για να διαφύγουν από τη δίνη του εμφυλίου πολέμου, οι κάτοικοι των Προμάχων αρνήθηκαν να φύγουν. Ήθελαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Οι αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν το χωριό από τα παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Παιδιά που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, των οποίων οι γονείς δεν έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα να τα φροντίσουν λόγω του πολέμου.












-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.