Τελευταία Νέα:

Επιτρέπεται να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι;

Διάγουμε την εποχή της γρίπης και του κρυολογήματος. Άραγε το κρυολόγημα θα πρέπει να αποτελεί αιτία διακοπής της τακτικής σωματικής άσκησης; Όχι απαραίτητα σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

Εξηγούν, μάλιστα, τα ευρήματά τους λέγοντας ότι όταν είμαστε άρρωστοι και αρκούμαστε, αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς, η καρδιά χτυπά πιο δυνατά κι έτσι ενισχύεται η κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, βοηθά στο «άνοιγμα» της χωρητικότητας των πνευμόνων και την έκκριση ενδορφινών, στοιχεία που σίγουρα θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.
Αν αισθάνεστε ότι κουράζεστε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, είναι απόλυτα αποδεκτό να κάνετε μόνο όσα αντέχετε και να μην φτάνετε τον εαυτό σας στα όρια.
«Αν νιώθετε έντονη συμφόρηση ή συριγμό, το πιθανότερο είναι να μην αναπνέετε σωστά και να πρέπει να μειώσετε την ένταση της άσκησης. Η έντονη κούραση ή ο ανεξέλεγκτος βήχας είναι σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε», εξηγεί ο Δρ. Jayson Loefferet που ηγήθηκε της μελέτης.
Υπάρχουν, όμως και δύο περιβάλλοντα που μπορούν όντως να προκαλέσουν προβλήματα στην άσκηση όταν δεν αισθάνεστε καλά. Η πρώτη περίπτωση αφορά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή όταν ασκούνται έξω στον κρύο και ξηρό αέρα και ενδεχομένως να πρέπει να μεταφέρουν την άσκησή τους σε εσωτερικό χώρο μέχρι να νιώσουν καλύτερα.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά στους κολυμβητές που έχουν έντονη ρινική συμφόρηση και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή, με το χλώριο της πισίνας να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Τέλος, όσοι πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να δυσκολεύονται στο τρέξιμο ή σε άλλες δραστηριότητες και να θέλουν να τις παραλείψουν μέχρι να περάσει η ασθένεια.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ειδικοί δε συνιστούν αφενός την άσκηση με πυρετό και αφετέρου την έναρξη μιας σωματικής δραστηριότητας όταν είμαστε άρρωστοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα με τα οποία θα συγκρίνουμε την απόκριση του σώματος δεν είναι σωστά.
Προειδοποιούν, τέλος, ότι όσοι ασκούνται σε γυμναστήριο ή σε κάποιο δημόσιο χώρο, θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους με το μπράτσο όταν βήχουν για να μη μεταδώσουν τα μικρόβια με τα χέρια τους, αλλά και να καθαρίζουν οποιοδήποτε εξοπλισμό χρησιμοποιούν με απολυμαντικά υγρά ή πανάκια μετά το τέλος της προπόνησης.

από ygeiamou.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.