Τελευταία Νέα:

Kοροναϊός: Έφτασε στην Ευρώπη - Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.


Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα. Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Η υπουργός εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία.

"Έχουμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά κρούσματα, πιθανότατα επειδή εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα τους ελέγχους και ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε. Πρέπει να χειριζόμαστε μια επιδημία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά, να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα την εστία" και "να την περιορίζουμε το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

Ο πρώτος ασθενής, ηλικίας 48 ετών, επέστρεψε στις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, αφού επισκέφθηκε την Κίνα και "πέρασε από την Ουχάν". Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπορντό και "πάει καλά", είπε η Μπουζέν. "Ξέρουμε ότι αφότου επέστρεψε στο γαλλικό έδαφος ήρθε σε επαφή με περίπου 10 ανθρώπους, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους", πρόσθεσε.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε το δεύτερο κρούσμα ακριβώς πριν να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι και ο δεύτερος ασθενής είχε επισκεφθεί την Κίνα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπισά του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι κινεζικές αρχές, οι νεκροί από τον κοροναϊό ανέρχονται στους 26.

Βρετανία: Αρνητικές οι εξετάσεις σε 14 άτομα
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δημόσιος κίνδυνος από τον κοροναϊό, επισημαίνει ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων Cobra που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήταν αρνητικά, ωστόσο, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε άλλα άτομα.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, Κρις Γουίτι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση στις ασιατικές χώρες, που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, όπως επίσης η ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρουσμάτων.

«Συνεργάζομαι στενά με άλλους επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών. Συμφωνούμε όλοι ότι το ρίσκο για την δημόσια υγεία στη χώρα παραμένει χαμηλό, αλλά ίσως υπάρξουν περιπτώσεις στη Βρετανία σε επόμενο στάδιο. Δοκιμάσαμε τα μέτρα που υπάρχουν για να ανταποκριθούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά προετοιμασμένο για τέτοιου είδους περιστατικά, με εξαιρετική ετοιμότητα κατά μεταδοτικών ασθενειών» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής στη χώρα, ωστόσο, θα διαμορφωθεί από σήμερα ένας σταθμός δημόσιας υγείας στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ο οποίος θα αποτελείται από κλινικούς γιατρούς και άλλους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ως επιπρόσθετο μέτρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων κυβερνητικών τμημάτων από τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας, από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας γίνονται έλεγχοι ετοιμότητας στα πανεπιστήμια, εξαιτίας των φοιτητών τους από την Κίνα που ταξιδεύουν στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν το κινεζικό νέο έτος.

Νωρίτερα, σε επιστολή της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας αναφέρονταν ότι τα άτομα που θα επιβεβαιώνεται να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό θα μεταφέρονται σε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αερομεταδιδόμεν

Ποια είναι τα συμπτώματα του 2019 n – CoV

Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Τα συμπτώματα παραπέμπουν σε εκείνα της λοίμωξης του αναπνευστικού και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα και αλλοιώσεις στους πνεύμονες. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Επίσης, γνωρίζουν οι ειδικοί ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από τη μόλυνση έως και την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Αρχικά εκτιμήθηκε πως πρόκειται για έναν νέο μεν κοροναϊό, ο οποίος όμως μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονταν στον ΠΟΥ από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές κανείς από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Γιουχάν που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε συμπτώματα της νόσου. Οι αρχικές παρατηρήσεις των επιστημόνων ανατράπηκαν – πλέον αναφέρονται τουλάχιστον 17 επαγγελματίες υγείας που έχουν μολυνθεί και νοσήσει. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη μέχρι τώρα εικόνα, χαρακτηρίζεται ένας μέτριας μεταδοτικότητας ιός και με χαμηλότερη θνητότητα σε σύγκριση με άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός. Το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη πραγματοποιήσει μία σύσκεψη, παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.ων Ασθενειών Υψηλής Νοσηρότητας που λειτουργούν στη Βρετανία.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.