Τελευταία Νέα:

Δείτε πως να διαλέγετε σωστό συνδυασμό κωδικού πρόσβασης που δεν σπάει με τίποτα


Με τον αριθμό των ψηφιακών υπηρεσιών να μεγαλώνει διαρκώς και να αναμένεται να μεγαλώσει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από το πώς να διαλέξει κανείς έναν σωστό κωδικό πρόσβασης.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα δείτε μία προτροπή να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και πως ο συνδυασμός αυτός δεν πρέπει να είναι μικρότερος από τους οκτώ χαρακτήρες.

Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να πληκτρολογήσετε κάτι σαν
adfw346$$#1wes

Το πρόβλημα είναι πώς θα το θυμάστε μετά. Βεβαίως στον υπολογιστή του σπιτιού, στο tablet ή το κινητό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες αποθήκευσης του κωδικού πρόσβασης αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο εύκολα σε ένα γραφείο και γενικότερα σε έναν χώρο που μοιράζεστε με άλλους.

Η λύση είναι να δημιουργείτε κωδικούς που αποτελούνται από σειρά από ολοκληρωμένες λέξεις. Αν αντικαταστήσετε κάποιον από τα γράμματα με αριθμούς, ώστε να τηρήσετε τον κανόνα περί ανακαταμένων χαρακτήρων (όπως το Ο με το 0 ή το l με το 1) μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο στην αρχή αλλά δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο για να το συνηθίσετε.

Μπορείτε όμως να είστε σίγουροι πως το password σας είναι ασφαλές και πως δεν θα το “σπάσει” κάποιος υπολογιστής; Λαμβάνοντας υπόψιν την ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης μπορεί κανείς να θεωρήσει πως τελικά, όσο πολύπλοκος και αν είναι ένας κωδικός, τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις δυνάμεις των σύγχρονων υπολογιστών. Η απάντηση όμως, στην πραγματικότητα, είναι πως ένας συνδυασμός λέξεων που συνολικά φτάνουν τους 12 χαρακτήρες θα έκανε έναν υπολογιστή να παραμείνει απασχολημένος για…. 5 εκατομμύρια χρόνια.

Η σχετική ανάλυση λέει πως ένα password με 9 αριθμητικά ψηφία θα “σπάσει” σε 4 δευτερόλεπτα, αλλά αν ο συνδυασμός περιλαμβάνει γράμματα και αριθμούς, κεφαλαία και πεζά, καθώς και σύμβολα το διάστημα φτάνει τα 12 χρόνια.

Ωστόσο η ασφαλέστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσει κανείς αλληλουχία λέξεων που είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς, όπως για παράδειγμα
HportaKleineiT0Brady!
που θα έκανε έναν υπολογιστή να… κάψει το ρεύμα πολλών πολλών ετών μέχρι να το μαντέψει.

Ένας ακόμα τρόπος να εξασφαλίσετε πως οι πολύτιμες online υπηρεσίες δεν θα γίνουν κτήμα άλλων είναι να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση δύο βημάτων, όπου μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης θα πρέπει να πληκτρολογήσετε έναν 4ψήφιο ή 6ψήφιο αριθμό που έρχεται μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό σας. Με τον τρόπο αυτό προσθέτει κανείς ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στην ψηφιακή του επικοινωνία.

από fpress

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.