Τελευταία Νέα:

Τι είναι τελικά το ΟΣΔΕ

Αν ανήκεις στον αγροτικό κόσμο τότε η Ενιαία Άιτηση Ενίσχυσης ( ΕΑΕ ) ή ΟΣΔΕ
δεν σου είναι άγνωστη λέξη. Είμαστε όμως σίγουροι τι είναι τελικά το ΟΣΔΕ και γιατι το κάνουμε μια φορα το χρόνο όταν ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ( συνήθως μέσα Μαρτίου με μέσα , 15 , Ιουνίου).
Οπότε με απλά λόγια ειναι μια διαδικασία που οταν ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ όσοι έχουν αγροτική γη  ( επαγγελματίες αγρότες αλλά και μη ) μπορούν να το κάνουν και να δήλωσουν την έκταση που καλλιεργούν είτε είναι ιδιόκτητη είτε ενοικιαζόμενη .

Γιατί όμως να κάνω δήλωση ΟΣΔΕ 
Διότι σου ενεργοποιεί επιδότηση για τα στρέμματα που καλλιεργείς , την βασική ενίσχυση , την οποία την έχεις ήδη ενεργοποιήσει απο το 2015 μέσω αρχικής κατανομής δικαιωμάτων είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων είτε από την κατανομή εθνικού αποθέματος .Με την δήλωση ΟΣΔΕ υπάρχουν και άλλες ενισχύσεις όπως η εξισωτική το πρασίνισμα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Δεν είναι μόνο αυτές , με τη δήλωση ΟΣΔΕ που κάνεις έχεις δικαίωμα και συμμετοχή σε προγράμματα όπως τα σχέδια βελτίωσης , βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ή σε πρόγραμμα οικοτεχνίας , δημιουργία άδειας πάγκου υπαίθριου και πλήθως άλλων προγραμμάτων. Εξίσου σημαντίκο φυσικά είναι μέσω του ΟΣΔΕ και η δήλωση ΕΛΓΑ όπου γίνεται η ασφάλεια της καλλιέργειας σου και μπόρεις να διεκδικήσεις αποζημίωση για φυσικές καταστροφές ( βροχή , χαλάζι κ.α ).
Δεν είναι όλα ρόδινα όμως, θέλει προσοχή , η δήλωση ΟΣΔΕ πρέπει να γίενται έγκαιρα δίοτι επιβάλλεται πρόστιμο στις επιδοτήσεις σε δήλωσεις που είναι εκτός χρονικών ορίων. Ακόμα μερικοί από εμάς μπερδεύουμε το ΟΣΔΕ με το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ , δεν είναι το ίδιο . Στο ΟΣΔΕ δήλωνουμε καλλιέργειες και οχι ιδιοκτησία ,  δηλαδή η γη που καλλιεργούμε μπορεί να είναι ιδιόκτητη αλλα και ενοικιαζόμενη και η έκταση της γης που καλλιεργούμε στο ΟΣΔΕ μπορεί να διαφέρει απο το συμβόλαιο που έχουμε γιατί τριγύρω ίσως υπάρχουν μη επιλέξιμες εκτάσεις , γι αυτο προτιμότερο είναι να μην δηλώνονται ανεξαρτήτως αν ειναι και δικά μας.
Εν κατακλείδι και με απλά λόγια για τους παραπάνω λόγους κάνουμε δήλωση ΟΣΔΕ που αφορά την γη που καλλιεργούμε  ή τα ζώα που εκτρέφουμε αλλά με προσοχή τα χρονικά περιθώρια και γνώμονα την εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες :

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
M.Sc  ΓΕΩΠΟΝΟΣ – ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ   Δ.Π.Θ.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΟΣΔΕ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΑΓΡΟΓΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ