Τελευταία Νέα:

Κοροναϊός : Οι αλήθειες που όλοι πρέπει να ξέρουν για τον ιό


Υπάρχουν ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τον κοροναϊό που είναι σκόπιμο να γίνουν πιο κατανοητοί.
Ισχυρισμός: «Οι μάσκες προσώπου δε λειτουργούν»

Φορώντας μια μάσκα προσώπου δεν είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη εγγύηση ότι δε θα αρρωστήσετε – οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω των ματιών και μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες.

Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στη σύλληψη των σταγονιδίων, το στόμα και μύτη είναι μια κύρια οδός μετάδοσης του κοροναϊού, και μερικές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι προσφέρουν μια περίπου πενταπλάσια προστασία σε σχέση με την περίπτωση που το στόμα και η μύτη δεν είχαν προστασία (αν και άλλοι έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας).

Παρ’ όλα αυτά οι μάσκες μπορεί πιθανόν να κάνουν κάποια μικρή διαφορά αν περπατάτε στους δρόμους, ή παίρνετε το λεωφορείο.

Ισχυρισμός: «Μεταλλάσσεται σε πιο θανάσιμο στέλεχος»

Όλοι οι ιοί συσσωρεύουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου και ο ιός που προκαλεί το Covid-19 δε διαφέρει. Το πόσο διαδεδομένες ποικιλίες ενός ιού υπάρχουν, εξαρτάται από τη φυσική επιλογή – οι εκδόσεις που μπορούν να διαδοθούν ταχύτερα και να αναπαραχθούν αποτελεσματικά στο σώμα θα είναι οι πιο «επιτυχείς».

Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ότι είναι πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους, όμως, οι ιοί που σκοτώνουν ανθρώπους γρήγορα ή τους κάνουν σοβαρά άρρωστους, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδοθούν.

Η γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ξεκίνησαν δύο κύρια στελέχη που ονομάστηκαν L και S. Παρόλο που το στέλεχος L εμφανίστηκε πιο διαδεδομένο από το στέλεχος S (περίπου το 70% των δειγμάτων ανήκε στο πρώτο), ο κλάδος S του ιού βρέθηκε να είναι η προγονική έκδοση.

Η ομάδα πίσω από αυτή την έρευνα πρότεινε ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το στέλεχος L είναι πιο «επιθετικό», είτε ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, είτε ότι αναπαράγεται ταχύτερα μέσα στο σώμα.

Ισχυρισμός: «Δεν είναι πιο επικίνδυνος από τη χειμερινή γρίπη»

Πολλά άτομα που κολλάνε κοροναϊό δε θα βιώσουν τίποτα χειρότερο από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, αλλά το γενικό προφίλ της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θνησιμότητας, φαίνεται πιο σοβαρό.

Ο Bruce Aylward, ειδικός του ΠΟΥ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας διεθνούς αποστολής στην Κίνα για να μάθει για τον ιό και την απάντηση της χώρας απέναντι στη μέχρι τότε επιδημία, δήλωσε ότι αυτό δε συμβαίνει με τον Covid-19.

Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου. Εάν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω δοκιμές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για ποσοστό θνησιμότητας κατά προσέγγιση 1%.

Αυτό θα έκανε τον Covid-19 περίπου 10 φορές πιο θανατηφόρο από την εποχική γρίπη, η οποία εκτιμάται ότι θα σκοτώσει μεταξύ 290.000 και 650.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Ισχυρισμός: «Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, έτσι οι νεότεροι μπορούν να χαλαρώσουν»

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας δε θα γίνουν κρίσιμα άρρωστοι από τον Covid-19.

Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε πιο σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα από την εποχική γρίπη και υπάρχουν άλλες ομάδες κινδύνου – οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτοι επειδή είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Οι ενέργειες που λαμβάνουν νέοι, υγιείς, συμπεριλαμβανομένων της αναφοράς ότι έχουν συμπτώματα και ότι ακολουθούν τις οδηγίες της καραντίνας, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία και στη διαμόρφωση της συνολικής τροχιάς της εστίας.

Ισχυρισμός: «Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε λίγους μήνες»

Οι επιστήμονες κατευθείαν ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, βοηθώντας τους σε αυτό η έγκαιρη απελευθέρωση της γενετικής αλληλουχίας από Κινέζους ερευνητές.

Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου εμβολίου συνεχίζεται ταχύτατα, ενώ αρκετές ομάδες δοκιμάζουν τώρα πειράματα σε ζώα. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που απαιτούνται πριν από την κυκλοφορία ενός εμπορικού εμβολίου εξακολουθούν να είναι μια μακρά δέσμευση – και ουσιαστική για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται ακόμη και σπάνιες παρενέργειες. Ένα εμβόλιο που διατίθεται στο εμπόριο μέσα σε ένα χρόνο θα ήταν γρήγορο ».





Πηγή: theguardian.com

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.