Τελευταία Νέα:

Χάθηκαν δισ. στο Χρηματιστήριο μέσα σε μια εβδομάδα - Δείτε τα ποσά


Η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 11 δις. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα από… τέσσερις ΕΝΦΙΑ. Η αξία των τραπεζών συρρικνώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο μέσα σε 10 συνεδριάσεις και πλέον όλες μαζί, "αξίζουν" γύρω στα 5 δις. ευρώ. Το κόστος από την χειρότερη εβδομάδα που βίωσαν οι αγορές μετά το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στα 11 δις. ευρώ ανέρχονται πλέον οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο σε όρους χρηματιστηριακής αξίας μέσα σε μόλις ένα 10ήμερο. Ύστερα από μια "μαύρη εβδομάδα" -οι αναλυτές μιλούν για την χειρότερη που έχει καταγραφεί από το 2008 όταν και ξέσπασε η κρίση λόγω Lehman Brothers- η κεφαλαιοποίηση του δείκτη όλων των μετοχών προσγειώθηκε στα 50,4 δις. ευρώ έναντι 61,8 δις. ευρώ που ήταν στις 18 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε τον Φεβρουάριο με απώλειες 20,9% ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ζημιά για τις τράπεζες καθώς εξαερώθηκε το 31% της χρηματιστηριακής τους αξίας μέσα στον Φεβρουάριο ή το 35% της χρηματιστηριακής τους αξίας από τις αρχές του χρόνου.

Τα στατιστικά στοιχεία από το χθεσινό κλείσιμο των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνουν και το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη γίνει:

1. Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που απαρτίζουν τον γενικό δείκτη περιορίστηκε στα 13,398 δις. ευρώ από 16,96 δις. ευρώ που ήταν στις 18 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, η υποχώρηση του γενικού δείκτη κατά περίπου 190 μονάδες μέσα σε ένα 10ήμερο, έφερε και απώλειες 3,561 δις. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία του βασικού δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

2. Η χρηματιστηριακή αξία όλων των τραπεζών ανέρχεται πλέον στα 4,853 δις. ευρώ καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε στις 575 μονάδες. Χάθηκαν, συγκριτικά με τις 18 Φεβρουαρίου- περίπου 1,919 δις. ευρώ

3. Ο δείκτης όλων των μετοχών, έχει καταγράψει απώλειες 17,8% μέσα στον Φεβρουάριο και η χρηματιστηριακή του αξία έχει διαμορφωθεί στα 50,397 δις. ευρώ από 61,797 δις. ευρώ που ήταν στις 18 Φεβρουαρίου.

Η κατακόρυφη πτώση στις αξίες των μετοχών, δεν αποτελεί ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Ο δείκτης Dow Jones, έχει χάσει από τη Δευτέρα περισσότερες από 3.500 μονάδες, ολοκληρώνοντας έτσι την εβδομάδα 12,4% χαμηλότερα. Αυτή αποτελεί τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και μια από τις 10 χειρότερες στην ιστορία του, ενώ έκλεισε τον Φεβρουάριο με πτώση 10%.

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τα ελληνικά ομόλογα καθώς από τα ιστορικά χαμηλά του 0,935% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε χθες ακόμη και στο 1,4% για να κλείσει τελικώς στο 1,324%.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.