Τελευταία Νέα:

Αυτές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τα ελαστικά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέο κανονισμό ώστε να καταναλωτές να μην παραπλανούνται.


Σύντομα, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται καλύτερα όταν επιλέγουν καινούργια ελαστικά για τα αυτοκίνητά τους. Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό σχετικά με νέους κανόνες για την επισήμανση των ελαστικών όσον αφορά παραμέτρους όπως η εξοικονόμηση καυσίμου, η πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα και ο θόρυβος.

Στόχος του κανονισμού είναι να καταστήσει τις επισημάνσεις πιο ευκρινείς και να παράσχει στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες ώστε να μπορούν να επιλέγουν ασφαλέστερα και πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση και λιγότερο θορυβώδη ελαστικά. Ο νέος κανονισμός θα πρέπει τώρα να εγκριθεί τυπικώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κανονισμός εισάγει ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε προηγούμενους κανόνες. Οι επισημάνσεις θα καταστούν πιο ευκρινείς και σαφείς για τους καταναλωτές χάρη στις νέες υποχρεώσεις τοποθέτησής τους και απάλειψης των μη χρησιμοποιούμενων κατηγοριών επιδόσεων από την κλίμακα. Θα προστεθούν εικονίδια για την πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο και θα επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός της επισήμανσης.

Τα αναγομωμένα ελαστικά καλύπτονται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού εξίσου με οποιαδήποτε άλλα ελαστικά. Οι απαιτήσεις για τα αναγομωμένα ελαστικά θα εφαρμοστούν αφού καταστεί διαθέσιμη κατάλληλη μέθοδος δοκιμής για τη μέτρηση των επιδόσεων αυτών των ελαστικών.

Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την προσθήκη παραμέτρων σχετικά με το χιλιομετρικό προσδόκιμο και την αντοχή στη φθορά όταν καταστούν διαθέσιμες κατάλληλες μέθοδοι δοκιμής. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της ποσότητας μικροπλαστικών που καταλήγουν στο περιβάλλον λόγω της φθοράς των ελαστικών. Στο μέλλον θα πρέπει να φέρουν επισήμανση και τα ελαστικά για φορτηγά και λεωφορεία.

Ιστορικό

Το σύστημα επισήμανσης των ελαστικών στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ηχορύπανσης στον τομέα των μεταφορών και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας.

Θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να διαθέτουν πιο συναφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξοικονόμηση καυσίμου, την ασφάλεια και τον θόρυβο και να λαμβάνουν οικονομικά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις κατά την αγορά νέων ελαστικών.

Τα ελαστικά, ιδίως λόγω της αντίστασης κύλισης, ευθύνονται για το 20 έως 30% της κατανάλωσης καυσίμου των οχημάτων. Η ελάττωση της αντίστασης κύλισής τους θα βοηθήσει, συνεπώς, να μειωθούν οι εκπομπές, προσφέροντας παράλληλα εξοικονόμηση στους καταναλωτές χάρη στη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
Ο αναθεωρημένος κανονισμός προτάθηκε από την Επιτροπή τον Μάιο του 2018. Στις 13 Νοεμβρίου 2019 επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η τωρινή απόφαση σημαίνει ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση. Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.