Τελευταία Νέα:

Λάκης Βασιλειάδης: Στην βουλή η ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σπαραγγιού


Ερώτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σπαραγγιού απηύθυνε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης.

Ο Βουλευτής εξηγεί πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες εξαγωγής του προϊόντος, σε συνδυασμό με πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, επιβαρύνουν την ποιότητα, τη ζήτηση, το κόστος και την ποσότητα παραγωγής του προϊόντος, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Στην ερώτησή του, ζητά από το Υπουργείο να αναφέρει τα μέτρα στήριξης των παραγωγών που σχεδιάζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Επιπτώσεις της πανδημίας και ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σπαραγγιού
Τη χρονική περίοδο που διανύουμε έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται η συγκομιδή σπαραγγιού, στην Πέλλα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα νωπό κηπευτικό αγροτικό προϊόν, το οποίο εξάγεται σχεδόν στο σύνολό του στις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση του προϊόντος, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και δημιουργούν απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, το κλείσιμο των συνόρων, ειδικότερα με την Αλβανία, ουσιαστικά απαγορεύει την πρόσκληση εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση -τη συνήθη πρακτική για τη συγκομιδή του προϊόντος- με αποτέλεσμα η εργασία να μην γίνεται με τον τρόπο που απαιτεί η καλλιέργεια. Αυτό συνεπάγεται μείωση της ποιότητας και πτώση της τιμής του προϊόντος.
Παράλληλα, το κλείσιμο πολλών μεγάλων κεντρικών λαχαναγορών του εξωτερικού, αλλά και των εστιατορίων στο σύνολό τους, επιβάλει τη διάθεση του προϊόντος αποκλειστικά στα μεγάλα supermarkets. Αυτό, σε συνδυασμό με την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει ήδη επιβληθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και με τη φύση του προϊόντος και τη στροφή των καταναλωτών στα απολύτως απαραίτητα, έχει περιορίσει αισθητά τη ζήτηση.
Την ίδια στιγμή, περιορισμοί στις διεθνείς μεταφορές και η υποχρεωτική καραντίνα των οδηγών κατά την επιστροφή τους από τον προορισμό του προϊόντος έχει σχεδόν διπλασιάσει το μεταφορικό κόστος.
Τέλος, πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνεχείς βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν προκαλέσει επιπλέον μείωση και της ποσότητας παραγωγής.
Με δεδομένες λοιπόν τις επιπτώσεις κυβερνητικών αποφάσεων και δυσμενών συγκυριών στην ποιότητα, τη ζήτηση, το κόστος και την ποσότητα παραγωγής του προϊόντος,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για τη στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών του οι οποίοι έρχονται ήδη αντιμέτωποι με απώλεια εισοδήματος;
Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης»


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.