Τελευταία Νέα:

Κορονοϊος VS Απολύμανση : Γράφει η Μάρθα Δημοπούλου

Εν έτη 2020,εν μέσω μίας πανδημίας και ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον νέο κορονοϊό-SARS-CoV-2, καλούμαστε όλοι να τον αντιμετωπίσουμε σε διάφορες κλίμακες:


Α) Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Β) Απολυμαίνοντας όλες τις επιφάνειες και τους χώρους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή.


Επειδή όμως δεν εξειδικεύομαι στην επιστήμη της ιατρικής αλλά στις απολυμάνσεις- απεντομώσεις - μυοκτονίες για τις οποίες εξειδικεύτηκα και πιστοποιήθηκα ως γεωπόνος στοχεύω στην ενημέρωση σας σχετικά με την απολύμανση διαφόρων χώρων και επιφανειών με στόχο την καταπολέμηση του κορονοϊού καθώς και όλων των ιών, μικροβίων, βακτηρίων κλπ.

Τι είναι η απολύμανση;

Απολύμανση καλείται η διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών με χημικές ουσίες ή φυσικές μεθόδους σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες.

Η απολύμανση πραγματοποιείται μετά από σχολαστική καθαριότητα, με σκοπό την καταστροφή συνήθως των περισσοτέρων ή όλων των παθογόνων παραγόντων.
Ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι ευκολότερο να εξουδετερωθούν, αν και ο τρόπος δράσης αλλάζει στα διάφορα απολυμαντικά. Γενικά, τα βακτήρια και κάποιοι ιοί είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ μύκητες, σπόροι βακτηρίων και άλλοι ιοί είναι πιο δύσκολο.

Ο ρόλος της εφαρμογής απολύμανσης είναι η μείωση σε αποδεκτά επίπεδα του μικροβιακού φορτίου και επιτυγχάνεται με σύγχρονες μεθόδους και σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.
Μία χημική ουσία ονομάζεται "απολυμαντικό" μόνο όταν τα μικρόβια μέσω του απολυμαντικού μειώνονται κατά 5 λογαριθμικές μονάδες (για τους ιούς κατά 4 λογαριθμικές μονάδες).

Η απολύμανση κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιεινής και την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως σχολεία, φροντηστήρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, καφετέριες, εστιατόρια, super market, χώρους υγειονομικής σημασίας κ.ά.

Η εφαρμογή γίνεται είτε με ψεκασμό με αντλία χαμηλής πίεσης για κάλυψη συγκεκριμένων επιφανειών είτε με νεφελοψεκασμό για την ολική κάλυψη κλειστών χώρων.
Με τη λέξη επιφάνεια εννοούμε μια πολύ γενική ορολογία.

Σε ένα σπίτι η λέξη «επιφάνεια» μπορεί να περιλαμβάνει από τα έπιπλα στο σαλόνι, έως τα τραπέζια, τους νιπτήρες, τα πατώματα, κλπ. Σε ένα περιβάλλον παροχής υπηρεσιών υγείας π.χ. μια κλινική, μπορεί να περιλαμβάνει δωμάτια ασθενών, τοίχους, ιατρικά μηχανήματα, κλπ. Τα μικρόβια ελλοχεύουν παντού επειδή αποικίζουν όλες τις εν λόγω επιφάνειες μέσω του αέρα ή μεταφέρονται μέσω μολυσμένων αντικειμένων.

Σε ένα Νοσοκομείο για παράδειγμα θα πρέπει να γίνεται συστηματική απολύμανση όλων των επιφανειών για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων. Στο σπίτι τώρα, εάν εμφανισθούν μεταδοτικές ασθένειες, για την ασφάλεια των μωρών μας ή των κατοικιδίων, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στους ειδικούς. Το ίδιο ισχύει και για το γραφείο όπου συνυπάρχουμε με συναδέλφους και τα μικρόβια μπορεί να μεταφέρονται και μέσω χειραψιών, αλλά και σε κοινόχρηστα σημεία όπως πόμολα, ασανσέρ, κλπ.
Η συμβατότητα με την επιφάνεια που πρόκειται να απολυμανθεί είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή του απολυμαντικού παράγοντα.

Άλλες ουσίες επιλέγονται για την απολύμανση του πατώματος και άλλες για την απολύμανση των χεριών.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της μικροβιακής απειλής με τη χρήση σύγχρονων σκευασμάτων με ειδικές μεθόδους, απολύτως ασφαλείς προς ανθρώπους, κατοικίδια και περιβάλλον. Ο ρόλος μιας τέτοιας εφαρμογής είναι η μείωση σε αποδεκτά επίπεδα του μικροβιακού φορτίου και επιτυγχάνεται με σύγχρονες μεθόδους και σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Η απολύμανση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες εντείνονται σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως κλινικές, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, εστιατόρια κτλ.

Σαφέστατα για την διαδικασία της απολύμανσης θα πρέπει να απευθύνεστε σε εξειδικευμένα συνεργεία γιατί πολλά δεινά μπορούν να συμβούν όταν αυτή η διαδικασία εκτελείται από ερασιτέχνες.

Η ατομική επιχείρηση MD Geoponia παρέχει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες και είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους πρόβλημα, με σεβασμό στον χώρο, την παρούσα οικονομική κατάσταση και τον πολύτιμο χρόνο σας. 

Μάρθα Α. Δημοπούλου
Γεωπόνος
Filippou 8,Aridea,58400
Tel: 2384501796
Mobile:6986136517



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.