Τελευταία Νέα:

Η παράξενη αλήθεια πίσω από την εφεύρεση της περιστρεφόμενης πόρτας


Η εφεύρεση που έχει γλυτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε λειτουργικά κόστη επιχειρήσεων και κτιρίων, η περιστρεφόμενη πόρτα, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Ρέκτορ στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, το 1899.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που οδήγησε στη δημιουργία της; Ο εφευρέτης ήταν ο Αμερικανός Θεόφιλος βαν Κένελ, και το μεγάλο της πλεονέκτημα, το οποίο επεδίωξε ο ίδιος μεταξύ άλλων, είναι ότι εμποδίζει τη σκόνη, τη βροχή, το χιόνι και τους έξω ήχους να μπαίνουν στο κτίριο, ενώ κρατά τη θερμότητα μέσα, εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους.



Ο Βαν Κένελ κατοχύρωσε την «πόρτα θυέλλης» το 1888 - αλλά λέγεται πως ο πραγματικός λόγος ήταν ότι απεχθανόταν τις έννοιες του «ιπποτισμού» και των «καλών τρόπων», μέρος των οποίων ήταν η «υποχρέωση» να κρατά την πόρτα ανοικτή για να περνούν άλλοι, ιδίως οι γυναίκες. Μάλιστα, λέγεται, για την ακρίβεια, πως κυριολεκτικά μισούσε το να ανοίγει την πόρτα για τις γυναίκες.

Η λύση λοιπόν ήταν απλή γι' αυτόν. Εφηύρε κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την... «κακή» συνήθεια: Ένα σύστημα πόρτας όπου κανένας δεν χρειαζόταν να ανοίγει την πόρτα σε κανέναν.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.