Τελευταία Νέα:

Εξηγήσεις ζητά η Μητρόπολη από τον Κρητικό ιερέα για τη Θεία Κοινωνία


Εξηγήσεις από τον Κρητικό ιερέα που εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για τη μετάδοση του Covid-19 μέσα από τη Θεία Κοινωνία, ζήτησε η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.
Η ανάρτηση του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη έγινε θέμα συζήτησης με τον ίδιο να τονίζει, σύμφωνα με το creta24.gr, πως μετέπειτα δέχτηκε ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις.

Ο ίδιος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και εξήγησε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε στο να τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα εν μέσω της πανδημίας.

«Η απάντηση είναι απλή, είμαι κληρικός», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο, που αμφισβητεί, δεν δέχεται τόσο έυκολα θέσφατα. Αφουγκράζομαι, ζώ ανάμεσα στους πιστούς για 24 χρόνια.»

Ο π. Χαράλαμπος τόνισε πως με την ανάρτησή του, επιχείρησε να διακρίνει την ουσία από τον τύπο. «Το ουσιώδες είναι ο πιστός να λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, το επουσιώδες είναι ο τρόπος που θα την λάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε ακόμη για το πως η εκκλησία μπορεί και «οφείλει», σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει πιο ευέλικτη, αφού πλέον απευθύνεται σε ανθρώπου οι οποίοι ενημερώνονται συνεχώς και τείνουν να μην δέχονται δόγματα. «Δόγμα δεν είναι το κοχλιάριο, δόγμα είναι η Θεία Κοινωνία», τόνισε.

Η ανάρτησή του ήταν ενδεικτική της ευαισθησίας με την οποία ο π. Χαράλαμπος αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των πιστών και αυτό έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο μέσα από τις δηλώσεις του στην Τηλεόραση CRETA. «Ο άνθρωπος είναι ένα μεγαλειώδες ον, με πολλές δυνατότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά ευάλωτος αφού γνωρίζει πως είναι θνητός. Αυτή ακριβώς η γνώση είναι που του δημιουργεί ανασφάλειες και στον εκκλησιαστικό χώρο είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε βεβαιότητες, να κάνουμε τους πιστούς να νιώσουν ασφάλεια», ανέφερε.

«Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι απορρίπτω τη Θεία Κοινωνία και εξεμάνησαν, δεν απέρριψα το μυστήριο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Μάλιστα όπως δήλωσε η άποψη αυτή περί αλλαγής του τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας δεν είναι μόνο δική του σκέψη. «Μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχει πλουραλισμός», συμπλήρωσε και έδωσε παραδείγματα ιεραρχών που έχουν ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας λόγω του κορωνοϊού.

«Μέχρι τον 14ο αιώνα δεν υπήρχε η Ιερή Λαβίδα», σημείωσε ο ιερέας, «η Θεία Κοινωνία δινόταν με τον δείκτη και τον αντίχειρα». Μάλιστα όπως ανέφερε τον τρόπο αυτό έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα ο Μητροπολίτης Αυστρίας, ενώ στη Γερμανία απαγορεύτηκε προσωρινά να κοινωνούν οι πιστοί.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως τόνισε, πως ο τρόπος μετάδοσης είχε αλλάξει και παλαιότερα λόγω πανδημίας. «Υπάρχουν γραπτά του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη για το πως γινόταν η μετάληψη ασθενών την περίοδο της πανώλης», συμπλήρωσε ο π. Χαράλαμπος.

Τέλος ανέφερε πως στην Αμερική ενορία αποφάσισε την χρήση πολλών κοχλιαρίων, ένα για κάθε πιστό, τα οποία μετά τη Θεία Κοινωνία απολυμαίνονται σε κλίβανο.

«Αυτοί είναι άθεοι; Έχουμε Χριστιανούς δύο ταχυτήτων; Και ποιος είναι τελικά αυτός που μετράει την πίστη;», αναρωτήθηκε ο ιερέας.

Ο π. Χαράλαμπος Κοπανάκης αναμένεται να καταθέσει επίσημα και εγγράφως τις απόψεις του για το θέμα μετά και την κλήση της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας όπου υπάγεται.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.