Τελευταία Νέα:

Ανεμογεννήτριες: Έξι μύθοι και αλήθειες για την λειτουργία τουςΑπαντήσεις σε βασικές απορίες για τις ανεμογεννήτριες δίνει η μελέτη της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Ερωτήματα όπως: Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν όντως την υγεία μας; Προκαλούν ατυχήματα; Μήπως βλάπτουν το περιβάλλον; Κατά πόσο μειώνουν τα αιολικά πάρκα την αξία της γης και πόσο υψηλό είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν; βρίσκουν απάντηση και πλέον μπορείτε να γνωρίζετε τι ισχύει.

Ας δούμε αναλυτικά τις ερωτήσεις και ποιες είναι, τελικά, οι απαντήσεις.

Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα»

Αλήθεια: Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει τραυματιστεί ποτέ κανένας πολίτης από τις ανεμογεννήτριες που είναι σε λειτουργία.


Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία διότι προκαλούν υπό υπόηχους, ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, κ.λπ.»

Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν την υγεία, με τη διεθνή βιβλιογραφία να μην δικαιολογεί καμία τέτοια ανησυχία.

Μύθος: «Οι ανεμογεννήτριες δε δημιουργούν θέσεις εργασίας»

Αλήθεια: Δημιουργούν και μάλιστα εκεί που χρειάζονται, στην περιφέρεια, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι δημιουργούνται μόνιμες θέσεις απασχόλησης για κάθε εν λειτουργία MW.

Μύθος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία της γης, των σπιτιών και των οικοπέδων»

Αλήθεια: Οι μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν το αντίθετο, με πολυάριθμα παραδείγματα ανεμογεννητριών που υπάρχουν μέσα σε αστικούς ιστούς (π.χ. Άμστερνταμ, Βοστώνη, Τορόντο, κ.λπ.).

Μύθος: «Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες είναι υψηλό και επιβαρύνει πολύ τον καταναλωτή»

Αλήθεια: Δεν ισχύει. Η παραγόμενη με εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς ενώ σε καλές ανεμολογικά θέσεις η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται με επιτυχία θερμικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.


Μύθος: «Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Αλήθεια: Συμβάλλει και με το παραπάνω. Για κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από ανεμογεννήτρια, αποτρέπεται περίπου η εκπομπή ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και άλλων ρύπων.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.