Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - «Το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι βγαλμένο από τα αρχεία της «ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ»


Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Δριμεία κριτική άσκησε στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αφού αναφέρθηκε στην αναχρονιστική αισθητική που διαπνέει συνολικά το κείμενο του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία, σημειώνοντας ότι έρχεται κατευθείαν «από το χρονοντούλαπο της αυταρχικής ιστορίας της δεξιάς, ξεθάβοντας όλες τις ιστορικές ατάκες από τις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60», αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το νομοσχέδιο και που, εντέλει, θα την οδηγήσουν να το καταψηφίσει. Ειδικότερα η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:
·        Στην επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια, που όπως τόνισε, εκτός του ότι είναι συμβολικά αποκρουστική, είναι και βαθιά εχθρική προς την θεμελιώδη αξία της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
·         Στη δημιουργία πρότυπων σχολείων (ένα σε κάθε Νομό) στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις και με κριτήρια τα οποία θα καθοριστούν εκ των υστέρων, που, όπως κατήγγειλε, οδηγεί στη δημιουργία σχολείων δύο ταχυτήτων.
·         Στη διάταξη για των περιορισμό των μετεγγραφών που όπως σημείωσε είναι σκληρά ταξική, αφού, πρακτικά, αφαιρεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση από τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, ειδικά σε μία περίοδο που η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές της Οικονομίας και φτωχοποιεί περαιτέρω χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί με 800 ευρώ για 4 μήνες.
·        Στις αλλαγές στην Παιδεία που, όπως είπε, πρέπει να γίνονται με διακομματική συναίνεση και με τη συνεχή διαβούλευση και την συναίνεση, αν όχι όλων, τουλάχιστον των περισσοτέρων εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Τζάκρη:
«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε επί ενός νομοσχεδίου που αφορά την ουσία, το θεμέλιο του Ελληνισμού: την Παιδεία. Μελέτησα πολύ προσεκτικά το νομοσχέδιο αυτό και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, παρά την ομολογουμένως περίτεχνη προσπάθεια των συντακτών του  να εξωραΐσουν την έννοια της οπισθοδρόμησης,  το νομοσχέδιο αυτό έρχεται απευθείας από το χρονοντούλαπο της αυταρχικής ιστορίας της δεξιάς, ξεθάβοντας όλες τις ιστορικές ατάκες από τις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60.
Και απορώ ποιος νοσηρός συντηρητικός εγκέφαλος σας υπέδειξε να ξεθάψετε όλες αυτές τις αυταρχικές ιδέες "περί διαγωγής κοσμιωτάτης" στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή.  Η επαναφορά της οποίας δεν είναι απλώς συμβολικά αποκρουστική. Είναι βαθιά εχθρική προς την θεμελιώδη αξία της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Γνωρίζω ότι ανάμεσα στους βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ βρίσκονται και ειλικρινείς νοσταλγοί "της τάξης των στρατοπέδων".            Και επειδή η ίδια από μαθήτρια ήμουν ταυτισμένη με τις μεγάλες διεκδικήσεις του 10% για την Παιδεία και του "αντί 309". Και μετέπειτα ταυτισμένη με νομοσχέδια που θεμελίωσαν το ελεύθερο και δημοκρατικό σχολείο, το ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, θέλω να σας πω από αυτό εδώ το βήμα ότι και το 91 επί πατρός Μητσοτάκη επιχειρήσατε να κάνετε τα σχολεία στρατόπεδα και διώξατε νύχτα τον Υπουργό σας.
Κι αναρωτιέμαι τι σας οδήγησε, ποιο ήταν δηλαδή το πολιτικό σας κίνητρο, να διαγράψετε από το πρόγραμμα σπουδών ένα βασικό μάθημα για την κατανόηση από τους μαθητές του κόσμου γύρω τους, την Κοινωνιολογία. Για να εισάγετε αντ' αυτού μια νεκρή γλώσσα, τα λατινικά,  που παραμένει καθόλα σεβαστή και πολύτιμη και θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα προαιρετικό για τους μαθητές και υποχρεωτικό για τους φοιτητές  ορισμένων σχολών, που αναντίρρητα σχετίζονται με την γλώσσα των Λατινικών.
Δεν σας το είχα κυρία Υπουργέ αλλά φαίνεται ότι  έχετε τελικά το μικρόβιο του αυταρχισμού. Και κάτω από την επίπλαστη σεμνότητά σας καμουφλάρετε μια δεύτερη προσωπικότητα. Έναν άνθρωπο στρατευμένο στην αντίληψη που εξέφρασε ο κύριος Βορίδης προεκλογικά το 2019. Ότι πρέπει να κυβερνήσετε με τέτοιο τρόπο που θα καταργήσει την πιθανότητα να έχουμε στον τόπο σοσιαλιστική, αριστερή διακυβέρνηση. Τελικά το παιδί είπε τρίτη λέξη Κυριάκος ή Μάκης; Γιατί κατά το βιογραφικό σας είστε Κυριάκος. Κατά τα έργα σας όμως είστε Βορίδης. Αφαιρείτε την Κοινωνιολογία γιατί φοβάστε κάθε κοινωνική διεργασία.
Νομίζω ότι αν ο κύριος Μητσοτάκης σας κρατήσει στον ανασχηματισμό που επίκειται, η επόμενη "μεταρρύθμιση" θα είναι ο εκ νέου διαχωρισμός των σχολείων σε θηλέων και αρρένων και η επαναφορά της επίσημης σχολικής ενδυμασίας. Για εσάς αυτή τη φορά θα είναι "η γαλάζια ποδιά", την οποία είμαι σίγουρη ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα βρει κάποιον να τη ράψει με απευθείας ανάθεση. Και πολύ πιθανόν  ο κύριος Πέτσας να βρει και κάποιο κονδύλι για να τη διαφημίσει για κανένα τρίμηνο σε όλες τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, έτσι ώστε να πειστούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να τη φοράμε στο σχολείο.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Θέλω να εστιάσω σε μερικά σημεία τα οποία αποδεικνύουν το βάσιμο του σκεπτικισμού μου απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
Δεν μπαίνω καν στον πειρασμό να ασχοληθώ με τα προπετάσματα καπνού και τις μικροδιαφορές στις αντιλήψεις που έντεχνα διαρρέετε ότι υπάρχουν. Διότι υπάρχουν δομικές διαφωνίες. Δεν σας φτάνει που υπονομεύετε το μέλλον των εφήβων με τον χαρακτηρισμό διαγωγής, φέρνετε και την καινοτόμα διατύπωση-που θα την δούμε στην συνέχεια θα επανέλθω εδώ- του χαρακτηρισμού φοίτησης. Και λέω θα επανέλθω γιατί δεν μπορώ να μην προτάξω την ξεδιάντροπη δημιουργία ταξικού διαχωρισμού. Και την εντελώς ανιστόρητη αναπαραγωγή των ταξικών διακρίσεων στην πηγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Φέρνετε το θέμα της δημιουργίας πρότυπων σχολείων στα οποία δεν θα εισάγονται οι μαθητές με κλήρωση, αλλά με εξετάσεις. Και θέλετε σοβαρά να ισχυριστείτε ότι πρέπει εμείς να το ψηφίσουμε αυτό. Και να σας εμπιστευτούμε να εξειδικεύσετε μετά, τα κριτήρια και το περιεχόμενο των εξετάσεων. Επειδή λοιπόν είστε ικανοί μέχρι και συνέντευξη να βάλετε στα 12χρόνα προκειμένου να περάσουν τα δικά σας παιδιά. Και επειδή ούτε καν μπορώ να φανταστώ τι θα επινοήσετε για τα εξάχρονα,  σας καταγγέλω από αυτό το βήμα ότι επιχειρείτε να εγκαταστήσετε μεθόδους "εκπαιδευτικής ευγονικής". Θέλετε τα δικά σας παιδιά με «παραπεμπτικό βουλευτή» να μπουν σε αυτά τα σχολεία που θα είναι ένα σε κάθε  νομό, όπως κάνατε πάντα. Και έρχεστε και μαθαίνετε στα παιδιά ότι το Σύνταγμα είναι "κάτι χαρτιά ξεχασμένα στο συρτάρι" . Γιατί καταργείτε την ισότητα στις ευκαιρίες.
Και σαν να μην έφτανε αυτό μας φέρνετε από την πίσω πόρτα και την ορολογία "χαρακτηρισμός φοίτησης" . Γιατί δεν μας λέτε κυρία Κεραμέως με αυτό το νομοσχέδιο τι θέλετε να πετύχετε; Γιατί εμείς είμαστε βέβαιοι ότι πέρα από τα σχολεία "δύο ταχυτήτων" που καλλιεργείται, καταργώντας στην πράξη την ισότητα των ευκαιριών μάθησης, φαλκιδεύετε μια από τις τελευταίες αξιοκρατικές διαδικασίες σε αυτό το κράτος που είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Γιατί αν σήμερα εγκρίνουμε την έννοια "του χαρακτηρισμού φοίτησης",  αυτό σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό διαγωγής, διαμορφώνει ενδεχομένως ένα νοσηρό "point system"ευνοιοκρατίας υπέρ των δικών σας παιδιών.
Ευνοιοκρατίας  και στην βαθμονόμηση των πτυχίων και άρα ευνοιοκρατίας και στην μοριοδότηση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Θέλετε μαθητές στρατιώτες, θέλετε φοιτητές στρατιώτες, θέλετε μια Παιδεία "απέραντη ΟΝΕΔ¨. Και αυτό,  ακόμη κι αν το ψηφίσετε, θα πέσει στην πράξη, από τον ξεσηκωμό που θα προκαλέσει.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Υπάρχουν και άλλα σκοτεινά σημεία σε αυτό το νομοσχέδιο. Άλλα καλά κρυμμένα στις μεταβατικές διατάξεις και άλλα ολοφάνερα όπως η επική διάταξη των μετεγγραφών. Έρχεστε σοβαρά σε μια χειμαζόμενη από την κρίση κοινωνία, μια βδομάδα πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις, με τις οικογένειες των παιδιών εγκαταλελειμμένες στην φτώχεια των 800 ευρώ επί 4 μήνες. Και μας ζητάτε να ψηφίσουμε την απαγόρευση μετεγγραφών σε περίπτωση που η βάση της σχολής προορισμού υπερβαίνει κατά 2.750 μόρια την βάση της σχολής κάθε επιτυχόντος ή επιτυχούσας;
Προσπερνώ την γραφικότητα του επακριβούς υπολογισμού των 2750 μορίων και θέλω πραγματικά να σας ρωτήσω: Αν ήσασταν  μια οικογένεια χτυπημένη από την κρίση και το παιδί σας περνούσε 800 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής σας, όχι σε ένα κακό Πανεπιστήμιο, αλλά σε ένα Πανεπιστήμιο χαμηλής ζήτησης λόγω της απόστασης και του κόστους σπουδών, πως θα σας φαινόταν αν ερχόταν η Κυρία Κεραμέως και σας έλεγε "ότι βάζει κριτήριο"  μεταξύ ομοειδών σχολών, αμφοτέρων εποπτευόμενων από το ίδιο Υπουργείο";
Γιατί το παιδί που περνάει στην Μυτιλήνη κυρία Κεραμέως, περνάει με πανελλήνιες εξετάσεις και το στυλό του στάζει από τον ιδρώτα των γονιών του. Και περνάει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι σε αμφισβητούμενης ποιότητας κολλέγιο «φίλων του κόμματός σας». Κυρία Υπουργέ σας ζητώ να αποσύρετε αυτή την διάταξη για τις μετεγγραφές γιατί είναι σκληρά ταξική. Και γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα είναι η χώρα μας του χρόνου τέτοια εποχή. Κι αν θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας.
Δεν θα σταθώ στην παντελώς ύποπτη διάταξη για τα Ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού. Θέλω όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να πω εδώ για να είμαι και δίκαιή ότι προσωπικά συμφωνώ με την ιδέα της αξιολόγησης και μάλιστα  της διαρκούς αξιολόγησης και συνεχούς μετεκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών Τα σχολεία έχουν φτιαχτεί για τους μαθητές. Και επειδή είναι τα παιδιά μας. Και επειδή  στα παιδιά μας οφείλουμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο  μπορούμε να δώσουμε. Και επειδή στο κάτω- κάτω οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν για αυτές τις υπηρεσίες, η έννοια της αξιολόγησης με βρίσκει σύμφωνη. Όχι όμως όπως την φέρνετε εσείς με την έννοια της υποκατάστασης της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων από ένα μείγμα εξωτερικής και εσωτερικής αξιολόγησης, το οποίο φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά ότι είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε μια «νέα αγορά».
Μην εκπλαγείτε κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι αν σε λίγους μήνες ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η εξωτερική αξιολόγηση του δημόσιου σχολείου. Και δεν σας αδικώ. Νεοφιλελεύθεροι είστε. Σας χαλάσαμε τις δουλειές με τις απευθείας αναθέσεις υγειονομικού υλικού. Σας χαλάσαμε τις δουλειές με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες απολυμάνσεων μιας μέρας. Σας χαλάσαμε το success story του τουρισμού, με την ανεκδιήγητη μεθόδευση υποκατάστασης του ΕΟΤ.  Θέλετε και εσείς να σας βγει κάτι. Ε λοιπόν ούτε αυτό θα σας βγει. Ιδιώτες αξιολογητές του δημοσίου σχολείου δεν πρόκειται να υπάρξουν. Όχι επειδή το λέμε εμείς. Αλλά γιατί το λέει όλη η κοινωνία. Και μπροστάρης στην αντίθεση επί του Νομοσχεδίου είναι και η ίδια η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών, η συνδικαλιστική σας παράταξη, που απείχε εκκωφαντικά από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Κυρία Υπουργέ
Θα ήθελα να ζητήσω καταρχάς και θα ήθελα να παρακαλέσω γενικά να σταματήσει αυτός ο οραματισμός και η διάθεση για μεταρρύθμιση που υπάρχει σε κάθε Υπουργό Παιδείας. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί,  όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα "να κρέμεται από τα χείλη" ενός Υπουργού που έρχεται και φεύγει με τον πρώτο ανασχηματισμό,  πρέπει επιτέλους να σταματήσειΟι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνονται με διακομματική συναίνεση. Πρέπει να γίνονται με συνεχή διαβούλευση και την συναίνεση -αν όχι όλων γιατί το να συναινέσουν όλοι είναι δύσκολο - τουλάχιστον όμως των περισσοτέρων εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ο καθένας που κάθεται για μερικούς μήνες ή για ένα- ενάμισι  χρόνο στην θέση του Υπουργού Παιδείας να φέρνει "τούμπα" ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί αν θέλετε κιόλας να σας μεταφέρω την άποψη της κοινωνίας,  προς τα έξω αυτές οι ενέργειες και αυτοί οι πολιτικοί "ναρκισσισμοί" εμφανίζονται περισσότερο ως γελοιότητες που δεν λαμβάνονται υπόψη από κανέναν, παρά ως μεταρρυθμίσεις.
            Νομίζω ότι πολύ πιο σπουδαίο έργο θα επιτελούσατε κυρία Υπουργέ αν δεν ψηφίζατε ούτε ένα νέο νομοσχέδιο για την παιδεία κατά την διάρκεια της θητείας. Αντιθέτως, αν εφαρμόζοντας τους νόμους που ήδη ισχύουν,  προσπαθούσατε να εξασφαλίσετε περισσότερα χρήματα για τους ανθρώπους, τις υλικές υποδομές και τα μέσα, τα κτήρια και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση που είναι τελείως απαραίτητη διαδικασία. Αν προσπαθούσατε δηλαδή να κάνετε περισσότερο λειτουργικό το ήδη υπάρχον σύστημα, παρά κρατώντας "ένα σφυρί και ένα καλέμι"  -να γκρεμίζετε και να ανακαινίζετε διαρκώς το ήδη υπάρχον οικοδόμημα, τότε είχατε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας καταγράψει η ιστορία ως μια καλή Υπουργό Παιδείας.
Αυτό θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημά σας. Πχ να εντάξετε 5 μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ που θα ολοκληρωθούν από 5 έως 7 χρόνια. Έτσι προχωρούν οι χώρες. Και όλα τα μεγάλα έργα που υπάρχουν σήμερα στην χώρα,  διήρκησαν μια δεκαετία σχεδόν προκειμένου να ολοκληρωθούν.  Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει να προοδεύσει η Παιδεία. Δεν σας ενδιαφέρει να έχουν τα δημόσια σχολεία ανταγωνιστικά κτήρια με τα ιδιωτικά. Δεν σας ενδιαφέρει οι υποδομές των δημοσίων σχολείων να είναι ισάξιες με των ιδιωτικών. Δεν σας ενδιαφέρει να δαπανήσετε κόπο και χρόνο για να εισάγετε τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία στην εποχή του διαδικτύου, στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή της τηλεδιδασκαλίας, στην οποία δοκιμαστήκατε και αποτύχατε οικτρά. Εσάς το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε θόρυβο στο υπουργικό συμβούλιο, να βγείτε σε 5 κανάλια και να μας πείτε για το "δικό σας όραμα". Να βγάλετε 2 δελτία τύπου. Και να παράγετε άλλο ένα άχρηστο ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο, για ένα νόμο που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Και στο τέλος η μεσαία τάξη, την οποία δήθεν υποστηρίζετε τόσο πολύ κι εσείς και το κόμμα σας- θα πληρώνει μια φορά την δημόσια εκπαίδευση μέσα από τους φόρους της και άλλη μια φορά στον ιδιώτη σχολάρχη για να έχουν τα παιδιά τους κανονικά κτήρια, κανονικές αθλητικές εγκαταστάσεις, πρόγραμμα μέχρι τις 5μμ και υπαρκτές, πραγματικές ψηφιακές δυνατότητες.
Κυρία Κεραμέως δεν ξέρω τι είναι πιο λυπηρό. Οι αναχρονιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου σας ή το γεγονός ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος, όπως εσείς, έρχεται να εκδικηθεί την δημόσια εκπαίδευση και να την γυρίσει σε "αλήστου μνήμης" εποχές, που η κοινωνία τις έχει καταδικάσει.
Γιατί όποιος δεν έχει περάσει ούτε από έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο ή από δημόσιο σχολείο, δεν θα τα καταφέρει ως υπουργός να αναβαθμίσει την δημόσια εκπαίδευση . Ίσως τελικά εκεί να είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Και θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που με αυτό το νομοσχέδιο θα αφυπνίσετε σε τέτοιο βαθμό την ελληνική νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, όπως δεν θα τα κατάφερνε ποτέ ένα αντιπολιτευόμενο πολιτικό κόμμα. Σας ευχαριστώ πραγματικά γιατί με ένα νομοσχέδιο βγαλμένο από τα αρχεία της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ θα ξαναφέρετε την αριστερά στην κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα.
Για αυτό κυρία Υπουργέ εγώ θα σας προέτρεπα να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθείτε και να βελτιώσετε. Και μη προσπαθείτε να εμφανιστείτε, ανακατεύοντας όλο το εκπαιδευτικό σύστημα,  ως "μεγάλη πολιτική μεταρρυθμίστρια" γιατί δεν είστε. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε να γίνεται μια καλή διαχειρίστρια.

Εννοείται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι καταψηφίζω και αυτό το νέο "οραματικό" νομοσχέδιο της ΝΔ».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογ