Τελευταία Νέα:

Τι είναι το “office eye syndrome” που χτυπά όσους εργάζονται σε γραφείο;


Το “office eye syndrome” είναι μία συχνότατη πάθηση της εποχής μας.



Γράφει ο Dr. med. Ευάγγελος Τσίχλης Οφθαλμίατρος/ Xειρουργός Υαλώδους – Αμφιβληστροειδούς Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης

Το οφθαλμικό σύνδρομο γραφείου “Office eye syndrome” αποτελεί μία πάθηση η οποία προσβάλει όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε υπολογιστή, εμφανίζοντας παγκοσμίως αυξητική τάση.

Πρόκειται για μία πάθηση κατά την οποία εργαζόμενοι οι οποίοι κάνουν καθημερινή, πολύωρη χρήση οθόνης ηλεκτρονικών συσκευών εμφανίζουν συμπτωματολογία του συνδρόμου του ξηρού οφθαλμού, δηλαδή αίσθημα κνησμού κι ερυθρότητας των οφθαλμών καθώς και δακρύρροια. Ενίοτε αντιλαμβάνονται παροδική μείωση της όρασης εώς και κεφαλαλγία.



Παρότι κατά την κλινική εξέταση πολλοί πάσχοντες από το οφθαλμικό σύνδρομο του γραφείου δεν εμφανίζουν ευρήματα συναφή με το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα με τους τελευταίους.

Ιαπωνική κλινική μελέτη με 96 υγιείς εργαζόμενους σε γραφείο, χρήστες ηλεκτρονικών συσκεύων ανέδειξε πως η συγκέντρωση της βλεννώδους πρωτεϊνης MUC5AC, η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση (εώς και άνω των 9 ng/mg) σε υγιείς οφθαλμούς, ήταν σαφέστατα σε χαμηλότερη του φυσιολογικού συγκέντρωση (εώς και 3.5 ng/mg) στα 2/3 περίπου των εξεταζόμενων κι είχε άμεση σχέση με το χρόνο χρήσης ηλεκτρονικής οθόνης. (
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/1878735)



Υπολογίζεται πως σε σχέση με το 2012 όπου οι χρήστες του διαδικτύου ανέρχονταν στα 2,4 δισεκατομμύρια, μόλις 5 χρόνια αργότερα είχαν ήδη διπλασιαστεί. Εάν λάβουμε υπ΄ όψιν πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε υπολογιστές τελεί την εργασία του σε κλειστούς χώρους με κλιματισμό όπου ο αέρας είναι εξ΄ορισμού ξηρότερος αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα εμφανίζεται σε πολλούς από εμάς.


Πως αντιμετωπίζεται
Ως προς την αντιμετώπιση προτείνεται η διαλειμματική χρήση των ηλεκτρονικών οθονών π.χ. η περιοδική ανά πεντάλεπτο εστίαση για τουλάχιστον μισό λεπτό σε απόσταση άνω των πέντε μέτρων, η τοποθέτηση της οθόνης στο επίπεδο των ματιών μας ή ελάχιστα πιο κάτω, η αποφυγή το δυνατόν πολύωρης χρήσης φακών επαφής, η αποφυγή μακιγιάζ σε περιόδους έντονης συμπτωματολογίας, το συχνό κλείσιμο των οφθαλμών καθώς και η χρήση τεχνητών δακρυών κατόπιν συνεννοήσεως με τον οφθαλμίατρο.

Όλα τα παραπάνω σαφέστατα ισχύουν και για τους οικιακούς χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνη.

Dr. med. Ευάγγελος ΤσίχληςΟφθαλμίατρος/ Xειρουργός Υαλώδους – Αμφιβληστροειδούς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.