Τελευταία Νέα:

Ιστορική μέρα σήμερα, επαναλειτουργεί έπειτα από 5 χρόνια η Παναγία Σουμελά


Μερικά 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της περασμένης Παρασκευής, στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, που πλέον χρησιμοποιείται ως τζαμί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από σήμερα ανοίγει για τους ξένους τουρίστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί από σήμερα και η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά η οποία ήταν κλειστή λόγω επισκευών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.