Τελευταία Νέα:

Η ΝΔ κλείνει το 90% των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης


Πριν τρεις ημέρες αναρτήθηκε στη Διαύγεια μια προκλητική απόφαση υπογεγραμμένη από 3 γενικούς γραμματείς, σχετικά με το νέο πλαίσιο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο θέτει αυστηρότατες προδιαγραφές για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που θα μπορούν στο εφεξής να συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η απόφαση που υπογράφηκε από την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη, τον Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινο και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο, εκδόθηκε κατόπιν απαίτησης του πρωθυπουργού, μετά την ακύρωση που προγράμματος Voucher Επιστημόνων, όπου αναδείχθηκαν πολλά και αμφισβητούμενα κενά.

 Όμως το πλαίσιο αυτό ξέφυγε από τον στόχο του και αντί να βελτιώνει την προοπτική της κατάρτισης και πιστοποίησης, έρχεται να καταδικάσει ένα ολόκληρο κλάδο με σκληρές προδιαγραφές, χωρίς καμία διαβούλευση.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για το πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), κλείνει όλα τα Μικρομεσαία Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και δίνει το δαχτυλίδι της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε λίγα μεγάλα Κέντρα των μεγαλουπόλεων.

Ουσιαστικά απαιτούν από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για να μπορούν να συμμετέχουν στα επόμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενης κατάρτισης, εκτός το εκπαιδευτικό προσωπικό, να έχουν τουλάχιστον πέντε μονάδες ετήσιας εργασίας (5 ΕΜΕ), δηλαδή 5 άτομα διοικητικό ή επιστημονικό προσωπικό, σταθερά σε 8ωρη βάση και τρεις ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού σταθερά (Διευθυντή Κατάρτισης, Συντονιστικό/εκπαιδευτικό υπεύθυνο και Υπεύθυνο συμβουλευτικής υποστήριξης), με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεταπτυχιακό ή επαγγελματική εμπειρία πολλών ετών ή ωρών αντίστοιχα. 
Απαιτεί επίσης πάρα πολλές άλλες προδιαγραφές (ISO 9001:2015, ISO 27001:2013, ISO 27701:2019, Δημιουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) κ.α.) οι οποίες θα είναι ανέφικτο να ικανοποιηθούν από το τα περισσότερα ΚΔΒΜ και ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης λόγω της Πανδημίας του Κορονοϊού.

Δηλαδή τι θέλουν να πετύχουν με αυτό;

Θεωρητικά όλα ξεκίνησαν με μια διαρθρωτική κίνηση που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση στον χώρο της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης μετά από την «αποτυχία» του προγράμματος των επιστημόνων με τα 600€, με στόχο «τα κακά ΚΕΚ (ΚΔΒΜ)» να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η κυβέρνηση αντί να κοιτάξει τις δικές της ευθύνες, στοχοποίησε όλα τα ΚΔΒΜ ενώ δεν ήταν αυτά υπεύθυνα στο Voucher Επιστημόνων για τις αστοχίες των πλατφορμών εκπαιδευτικού υλικού με τις οποίες τα υποχρέωσε να κάνουν σύμβαση.

Οι πλατφόρμες ανήκαν σε πολύ λίγους ιδιοκτήτες μεγάλων ΚΔΒΜ και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να δώσει την πίτα των επιδοτούμενων προγραμμάτων μόνο σε αυτούς, αφού ΑΜΕΣΑ και χωρίς διαβούλευση μέτρα, θα ΚΛΕΙΣΟΥΝ το 90% των ΚΕΝΤΡΩΝ και θα μείνουν στην αγορά εργασίας ΜΟΝΟ τα παλιά ΚΔΜΒ που διαθέτουν απόθεμα, με μεγάλες δομές που βολεύουν την κυβέρνηση να τους ελέγχει από όλες τις απόψεις.

Αυτό δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την διαφάνεια και την ποιοτική εκπαίδευση, αντιθέτως δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης ΟΧΙ πλέον από δομές απλωμένες σε όλη την χώρα, αλλά από λίγες με έδρα την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εύλογα αναρωτιούνται λοιπόν πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες Κέντρων Δια Βίου Μάθησης:

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία που περιμέναμε;

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ;

Χωρίς διαβούλευση, οι πολιτικοί έπεσαν στην παγίδα που τους έστησαν τα μεγάλα ΚΔΒΜ του χώρου, τα οποία καραδοκούσαν από το 2012 που άνοιξαν τα voucher επί εποχής Υπουργού Παιδείας κύριου Αρβανιτόπουλου, επειδή δόθηκε η δυνατότητα να αυξηθούν τα ΚΔΒΜ και να καλύψουν γεωγραφικά όλη την επικράτεια.

Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς γιατί πλέον μοιραζόταν η πίτα σε περισσότερες επιχειρήσεις και βρήκαν τώρα την καταπληκτική ευκαιρία μετά από την ακύρωση του Voucher (600€) των Επιστημόνων, να περάσουν τις πιο σκληρές προδιαγραφές που θα μπορούσαν να βγουν, ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 90% ενός κλάδου!

Ενός κλάδου που επένδυσε, αδειοδοτήθηκε από τον ΕΟΠΠΕΠ, κάνοντας έξοδα για να συμμετέχει στα προγράμματα και μόχθησε ιδιαίτερα στην περίοδο της 10ετής κρίσης.

Εννοείται ότι όπως σε όλους τους κλάδους υπήρχαν και οι κακοί επαγγελματίες, αλλά ήδη είχαν ξεκινήσει να φιλτράρονται και να εξαφανίζονται από την αγορά.

Ήρθε τώρα η ΝΔ, υποτίθεται το κόμμα του ελεύθερου επαγγελματία, να κλείσει ένα ολόκληρο κλάδο!

1)Πως μπορούν οι επιχειρήσεις στην επαρχία να κρατάνε 5 σταθερά άτομα διοικητικό προσωπικό (έξτρα από τους καθηγητές), ειδικά όταν ΔΕΝ βγαίνουν συνέχεια επιδοτούμενα προγράμματα και όταν τα προγράμματα αυτά πληρώνονται μετά από 1 με 2 χρόνια, ενώ υπήρχε η απαίτηση στο κάθε ΚΔΒΜ να έχει καταθέσει την εφορία, να έχει πληρώσει τους καθηγητές, το ΙΚΑ, τις διαφημίσεις και όλα τα έξοδα που απαιτούσε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα;

2)Γιατί η Επαρχία να μείνει χωρίς κέντρα που μπορούν να καταρτίσουν όλο τον κόσμο των ανέργων και όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Που θα πηγαίνουν από εδώ και στο εξής οι άνεργοι της Επαρχίας;

ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ:

Απλά θα έρχονται οι δήθεν μεγάλοι που θα μείνουν και θα νοικιάζουν για ένα κομμάτι ψωμί τις μικρές δομές, προσφέροντας την λεγόμενη «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ».


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

voucherergasia.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.