Τελευταία Νέα:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Μην κάνετε επιχειρήσεις σε «αμφισβητούμενα ύδατα»


Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγείο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα ανοικτά του Καστελλόριζου. Ωστόσο, το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «αμβισβητούμενα ύδατα» την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.
Aπαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

H πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΚΙΝΑΛ που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα».

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα νοτιότερα της περιοχής της Σμύρνης βρίσκεται το 85% του ελληνικού στόλου στο Αιγαίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής τις τελευταίες ώρες μετά την ΝΑVTEX που εξέδωσε ο υδατογραφικός σταθμός της Αττάλειας για σεισμογραφικές έρευνες του Uruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την οδηγία, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα 21/7 έως τις 2/8 στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα από το ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο συνεχίζουν να αποπλέουν πολεμικά πλοία. Μέχρι στιγμής από το ναύσταθμο έχουν βγει τουλάχιστον 17 σκάφη.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.