Τελευταία Νέα:

Τα Ποντιακά Πολιτιστικά Σωματεία και Σύλλογοι της Πέλλας αποδοκιμάζουν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος


Τα Ποντιακά Πολιτιστικά Σωματεία και Σύλλογοι της Πέλλας ομόφωνα αποδοκιμάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει το εμβληματικό Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Η πράξη αυτή συνιστά πρωτοφανή πρόκληση και ύψιστη προσβολή για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, θρησκευόμενο ή μη, καθώς αφορά ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Η Τουρκία, που θεμελιώθηκε πάνω στο αίμα των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, παραμένει δομικά αμετανόητη και συνεχίζει τη γενοκτονική της δράση και πολιτική.
Η πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί η γείτονα, υπό την ανοχή και του «πεπολιτισμένου κόσμου», με τη συστηματική καταστροφή εγκαταλειφθέντων μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας (της Αγίας Σοφίας της Βιζύης, της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας και της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας), καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πολιτισμική γενοκτονία, της οποίας τελικός σκοπός είναι η ολοκληρωτική γενοκτονία της ιστορικής μνήμης και των διαφόρων υλικών και πολιτιστικών τεκμηρίων της.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση :
  • Να επιβάλει τις απαιτούμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
  •  Να ζητήσει επιτακτικά από τη Διεθνή Κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάκληση της πρωτοφανούς αυτής απόφασης.
  • Να αναγνωρίσει την Γενοκτονία Του Ποντιακού Ελληνισμο
  • Να εντάξει επιτέλους τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής για την διεθνή αναγνώριση της.
Τα Ποντιακά Πολιτιστικά Σωματεία και Σύλλογοι του Νομού Πέλλας :

Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας
Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου
Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Γιαννιτσών
Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών
Σύλλογος Ποντίων Δάφνης
Σύλλογος Ποντίων Δάφνης ‘’ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΙΡΕΖΛΙ’’
Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας ‘’O ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ’
Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λουτροχωρίου ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’
Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου
Σύλλογος Ποντίων Παναγίτσας ‘’ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ’’
Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίμνης
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ραχώνας ‘’ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ’’
Σύλλογος Ποντίων Ριζού
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ριζοχωρίου ‘’ΤΟΞΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ’’
Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας

Σωματείο ''Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς Χάρσερας Αργυρουπόλεως του Πόντου''
Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας
Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης Αλέξανδρος Υψηλάντης
Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανων "Πυρρίχιος

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.