Τελευταία Νέα:

Ασφαλιστήρια συμβόλαια από Βουλγαρία, Ρουμανία και Μάλτα κατέχουν 490.000 Έλληνες οδηγοί


Ασφαλιστήρια συμβόλαια από Βουλγαρία, Ρουμανία και Μάλτα κατέχουν σήμερα περίπου 490.000 Έλληνες οδηγοί, διαμορφώνοντας σε λίγο κάτω από το 10% το μερίδιο αγοράς των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ).

«Στο αυτοκίνητο δραστηριοποιούνται 11 ΕΠΥ, οι οποίες έχουν ασφαλίσει το 7,8% των οχημάτων», τονίζει στο ΝΜ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος και συνεχίζει: «Φυσικά, ο αριθμός αυτών, που έχουν εγγραφεί στην χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερος (υπάρχει σχετική λίστα στην ιστοσελίδα της τράπεζας), στο αυτοκίνητο, ωστόσο, ο αριθμός τους είναι μικρός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πέντε εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως μία εξ αυτών ήταν η Enterprise Insurance Company Plc, με έδρα το Γιβραλτάρ, συμβόλαια της οποίας κατείχαν περισσότεροι από 140.000 Έλληνες οδηγοί.

Με σχετική ανακοίνωσή της προς την ΤτΕ η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ (Gibraltar Financial Services Commission – GFSC) ενημέρωνε τότε ότι αποφάσιζε να λάβει μέτρα κατά της συγκεκριμένης εταιρείας, ήτοι την απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή, καθώς δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις φερεγγυότητας και δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το β’ τρίμηνο του 2020 το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε αποζημίωση, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Αρωγής για 223 ζημιές της Enterprise.

Το… φαινόμενο των ΕΠΥ απέκτησε με τα χρόνια ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και σφοδρούς πολέμιους. Στους πρώτους ανήκουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, που ευνοήθηκαν από τη σημαντική μείωση των τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου.

«Το τιμολογιακό χάσμα μεταξύ ΕΠΥ και παραδοσιακών ασφαλιστικών εταιρειών, μετά από τις αλλεπάλληλες μειώσεις ασφαλίστρων στα προηγούμενα έτη από τις δεύτερες, έχει σχεδόν ‘γεφυρωθεί’, σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές.

Στους δεύτερους ανήκουν εκείνοι, που έτυχε στο παρελθόν να πέσουν «θύματα» παρόμοιων εταιρειών, είτε γιατί το ασφαλιστήριό τους αποδείχτηκε πλαστό, είτε γιατί βρέθηκαν… ξεκρέμαστοι σε περίπτωση τροχαίου, που προξένησαν οδηγοί ασφαλισμένοι σε εταιρείες πτωχευμένες ή αφερέγγυες υπό καθεστώς ΕΠΥ.
Στον φιλικό διακανονισμό τέσσερις ΕΠΥ

Στον φιλικό διακανονισμό, το σύστημα, δηλαδή αποζημίωσης μετά από τροχαίο ατύχημα, που επιτρέπει στον αναίτιο ασφαλισμένο (αυτόν, που δεν έχει υπαιτιότητα για το ατύχημα) να αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία, αντί για την εταιρεία του υπαίτιου οδηγού, έχουν προσχωρήσει το τελευταίο διάστημα και ΕΠΥ.

«Πρόκειται για τέσσερις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται με το συγκεκριμένο καθεστώς», σημειώνει στο ΝΜ ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με τον συνολικό αριθμό να προσεγγίζει σήμερα τις 30.

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της ΕΑΕΕ, ο φιλικός διακανονισμός καθιερώθηκε κατά κύριο λόγο για τη διευκόλυνση και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, καθώς έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα:

Λιγότερες και πιο άμεσες διαδικασίες.
Ταχύτερη καταβολή της αποζημίωσης.
Μικρότερη ανάγκη για προσφυγή, του ασφαλισμένου ή της εταιρείας, στα δικαστήρια, με τη μείωση του σχετικού κόστους, που συνεπάγεται αυτό.
Λιγότερες διενέξεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.
Δυνατότητα αποζημίωσης από την εταιρεία της επιλογής του ασφαλισμένου, που έχει προφανώς δική του άποψη για την ποιότητα των υπηρεσιών της.


newmoney.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.