Τελευταία Νέα:

5 λόγοι για να μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό


Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Δεν είναι απλώς δροσιστικό, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στον οργανισμό και στις λειτουργίες του.

Επειδή το νερό είναι τόσο σημαντικό για το σώμα και απαραίτητο για να παραμένουμε ενυδατωμένοι, πολλές εταιρείες έχουν μετατρέψει αυτό το υγρό σε επιχείρηση, παραπλανώντας τους καταναλωτές εδώ και δεκαετίες. 
Με σλόγκαν όπως: “9 στους 10 γιατρούς το συνιστούν”, πολλές εταιρείες πωλούν εμφιαλωμένο νερό υποστηρίζοντας ότι είναι πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης. Αν και το εμφιαλωμένο νερό μοιάζει υγιεινό, μερικές φορές οι εταιρείες διανέμουν νερό χαμηλής ποιότητας σε τιμές υπερβολικά υψηλές για τους καταναλωτές.

Το εμφιαλωμένο νερό δεν αποτελεί αειφόρο εναλλακτική, παρόλο που οι εταιρείες θα ήθελαν να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια ότι πολλές εταιρείες σήμερα διαθέτουν πολιτικές για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα μπουκάλια καταλήγουν στα σκουπίδια και μολύνουν το περιβάλλον. 

Δεν λέμε ότι το νερό της βρύσης είναι 100% ασφαλές για χρήση, επειδή όλα εξαρτώνται από τη διαχείρισή του και από το τι έχει γίνει για να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, σας παρουσιάζουμε πέντε λόγους για να μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού βλάπτουν το περιβάλλον



Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εταιρείες θέλουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι βιοδιασπώμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, τα μπουκάλια αυτά κατασκευάζονται από υλικά για τη διάσπαση των οποίων χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια.

Υπάρχουν πολλές εκστρατείες ανακύκλωσης για τη μείωση του αντίκτυπου των πλαστικών μπουκαλιών στο περιβάλλον, όμως η συνεισφορά τους στη μείωση της μόλυνσης είναι ελάχιστη. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, περισσότερα πλαστικά μπουκάλια πετιούνται παρά ανακυκλώνονται. Επιπλέον, τα “βιοδιασπώμενα” μπουκάλια δεν διασπώνται τόσο εύκολα όσο γράφουν οι ετικέτες, απλώς φτιάχνονται με λιγότερο πλαστικό από ό,τι τα άλλα.

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά είναι όπως το νερό της βρύσης με υψηλότερη τιμή

Το μπουκάλι του νερού μπορεί να απεικονίζει μια ήρεμη πηγή ή ένα ρυάκι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό είναι αγνό ή ανώτατης ποιότητας. Μάλιστα, μονάχα ένα μικρό ποσοστό εμφιαλωμένου νερού προέρχεται από φυσικές ή υπόγειες πηγές.

Σχεδόν το 25% όλων των εμφιαλωμένων νερών έχει την ίδια ποιότητα με το νερό της βρύσης. Προφανώς, μερικές εταιρείες φιλτράρουν το νερό τους με υπεριώδη ακτινοβολία πριν το πουλήσουν σε τιμές εκατό φορές υψηλότερες από το κόστος της ίδιας ποσότητας νερού που προέρχεται απευθείας από τη βρύση. Επιπλέον, σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ότι δείγματα εμφιαλωμένου νερού περιείχαν φθαλάτες, μούχλα, μικρόβια, βενζόλιο, τριχαλομεθάνες, ακόμα και αρσενικό. Από την άποψη αυτή, οι ειδικοί θεωρούν το νερό της βρύσης πιο αξιόπιστο, αν και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία καθαρισμού που χρησιμοποιείται στα δημοτικά αποθέματα νερού.
Πολλά εμφιαλωμένα νερά περιέχουν τοξίνες

Το πλαστικό που χρησιμοποιείται για το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι μόνο κακό για τον πλανήτη, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το σώμα. Οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού χρησιμοποιούν ένα είδος πλαστικού που δεν περιέχει BPA (δισφαινόλη Α) και που είναι λιγότερο τοξικό από ό,τι άλλα είδη πλαστικού. Ωστόσο, δεν είναι απαλλαγμένο από άλλες χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να περάσουν στο νερό αν το μπουκάλι εκτεθεί σε θερμότητα για ένα χρονικό διάστημα. Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες πιθανώς διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Το τοπικό νερό είναι το καλύτερο συμπλήρωμα των βιολογικών τροφών

Οι βιολογικές τροφές έχουν γίνει πραγματικά δημοφιλής από τότε που διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιο υγιεινές από τις τροφές που έχουν εκτεθεί σε παρασιτοκτόνα και σε άλλες χημικές ουσίες. Το μαγείρεμα αυτών των τροφών σε νερό της βρύσης είναι ένας τρόπος υποστήριξης των υγιεινών τροφών.
Υπάρχουν εναλλακτικές για το εμφιαλωμένο νερό

Η αγορά ενός επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού στο μέγεθος και στο στυλ που σας αρέσει είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα, να παραμείνετε υγιείς και να βοηθήσετε ταυτόχρονα το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά μπουκάλια στην αγορά που είναι ιδανικά για να τα γεμίζετε με νερό στο σπίτι, έτσι ώστε να έχετε πάντα μαζί σας αυτό το ζωτικό υγρό.

Υπάρχουν επίσης αρκετά καινοτόμα προϊόντα για το σπίτι, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης. Μια γυάλινη κανάτα με βιοδιασπώμενο φίλτρο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που σας εγγυάται ασφαλές νερό. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε φίλτρο στη βρύση σας· η εγκατάστασή του είναι εύκολη και θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού σας

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.