Τελευταία Νέα:

Εικόνες ντροπής - Βανδάλισαν βυζαντινές τοιχογραφίες της Παναγιάς Σουμελάς στην ΤραπεζούνταΛίγες ημέρες ημέρες μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία παρέμεινε κλειστή επί 5 χρόνια για εργασίες αποκατάστασης, ο ιστότοπος arkeofili.com δημοσιεύει θλιβερές εικόνες.

Ειδικότερα, άγνωστοι βανδάλισαν βυζαντινές τοιχογραφίες, κατά το διάστημα που η Μονή ήταν κλειστή για επισκευές.

Από την πλευρά της, η Τουρκία διαψεύδει την καταστροφή, με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας να δηλώνει ότι δεν υπήρξε πρόσφατη ζημιά στις τοιχογραφίες στη Μονή.

Πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες, έργα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν στο ιστορικό μοναστήρι. Όπως γράφει Erman Ertuğrul όσοι επισκέφτηκαν το μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είδαν την καταστροφή και την μετέδωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επισκέπτες είδαν ότι τα πρόσωπα των Αγίων είχαν καταστραφεί.
«Οι καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες και καθολικές. Χάραξαν. Έσκαψαν. Κατέστρεψαν. Δεν άφησαν πρόσωπο κανενός Αγίου που να μην βεβηλώσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Κάποιες αγιογραφίες καταστράφηκαν εντελώς, ενώ άλλες είχαν ονόματα γραμμένα πάνω τους. Μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στην οροφή παρέμειναν ανέπαφα στο ιστορικό μοναστήρι.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως, ότι δεν είναι γνωστό πότε έγιναν αυτές οι βεβηλώσεις.

Η Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, περιλαμβάνεται στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Δείτε φωτογραφίεςorthodoxianewsagency.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.