Τελευταία Νέα:

Με 12 ψηφία (και όχι εντέλει το ΑΦΜ) ο νέος Προσωπικός ΑριθμόςΣταδιακή αντικατάσταση του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ αλλά και του υφιστάμενου αριθμού ταυτότητας φέρνει ο Προσωπικός Αριθμός, ο οποίος θα αποτελείται εντέλει από 12 αλφαριθμητικά ψηφία.

Ο νέος προσωπικός αριθμός θα γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για κάθε είδους συναλλαγές, με στόχο να εξαληφθεί το φαινόμενο ένα φυσικό πρόσωπο να εμφανίζεται με πολλές ταυτοποιήσεις έναντι του Δημοσίου.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα και ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται ακόμη ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην ελληνική νομοθεσία.

Ως Προσωπικός Αριθμός, όπως θα είναι τελικώς η επωνυμία του ενιαίου αριθμού, αποφασίστηκε να μην είναι χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των πολιτών, σε αντίθεση σε όσα είχαν εξαγγελθεί από το Υπουργείο μέχρι πρότινος. Θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, ενώ θα χορηγηθεί σταδιακά σε όλους τους πολίτες, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο αριθμό ταυτότητας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο Π.Α. θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 τελευταία είναι αριθμητικά, και χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο, ενώ δεν θα μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Κριτήρια για την απόδοση Π.Α. θα είναι είτε τα κριτήρια για τη λήψη ΑΦΜ είτε τα κριτήρια για τη λήψη Α.Μ.Κ.Α., ο οποίος λαμβάνεται κατά τη γέννηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα 9 τελευταία αριθμητικά στοιχεία του Π.Α. αποτελούν τον Α.Φ.Μ. του φυσικού προσώπου.

Το Μητρώο Π.Α. θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. Για την ασφαλή τήρηση του Μητρώου Π.Α. προβλέπεται να λαμβάνονται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και ιδίως η κρυπτογράφηση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων θα πραγματοποιείται με τον συνδυασμό του Π.Α. και των στοιχείων φυσικής ή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Η χρήση αποκλειστικά και μόνο του Π.Α. δεν συνεπάγεται την ολοκλήρωση της επαλήθευσης της ταυτότητας του φυσικού προσώπου ούτε την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς αυτό. «Ως εκ τούτου, ο Π.Α. αποτελεί στοιχείο αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού γίνεται μια μεγάλη τομή στη διαδικασία απλοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών ταυτοποίησης του κάθε φυσικού προσώπου. Διευκολύνεται και απλοποιείται έτσι η διαλειτουργικότητα των διαφορετικών ψηφιακών συστημάτων του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον ο Π.Α. θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό που θα καλείται να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με δημόσιους φορείς.moved.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.