Τελευταία Νέα:

Fake τεστ κορονοϊού και θεραπείες πωλούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης



Νέα έρευνα αποκαλύπτει χιλιάδες post για θεραπείες-μαϊμού στο Twitter και το Instagram. Κατά κύματα οι εμφανίσεις τους. Πως μπορείτε να προστατευθείτε.

Οι αναρτήσεις για δήθεν προϊόντα υγείας και οι οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου αφθονούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο Twitter και το Instagram εντόπισαν χιλιάδες αναρτήσεις (posts) που προωθούν παράνομα διαγνωστικά τεστ και δήθεν «θεραπείες». Εντόπισαν επίσης δεκάδες απατηλές αναρτήσεις για «ευκαιρίες» που δήθεν θα βοηθήσουν όσους έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό.

Οι αναρτήσεις αυτές γίνονται κατά κύματα. Τώρα, λένε οι ερευνητές, βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα. Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί μόλις ανακοινωθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο ή αληθινή θεραπεία.

«Μόνο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2020 εντοπίσαμε σχεδόν 2.000 ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για fake προϊόντα υγείας και οικονομικής ενίσχυσης, που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Timothy Mackey, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Ο εντοπισμός τους έγινε με τα ίδια ψηφιακά εργαλεία με τα οποία ο Dr. Mackey και οι συνεργάτες του εντοπίζουν στα social media την διακίνηση παράνομων ουσιών. Τα εργαλεία αυτά αποκάλυψαν επίσης ότι η διακίνηση των παράνομων προϊόντων γίνεται κατά κύματα.

Όπως εξήγησε ο Dr. Mackey, τα δύο πρώτα κύματα των ψευδών αναρτήσεων αφορούσαν κυρίως την προώθηση ψεύτικων ισχυρισμών για την πρόληψη και τη θεραπεία. Αφορούσαν επίσης την πώληση ψεύτικων διαγνωστικών kit για το σπίτι. Το τρίτο κύμα, όμως, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά την προώθηση ψεύτικων φαρμακευτικών θεραπειών.

«Βρισκόμαστε σε μία ψηφιακή εποχή. Καθώς εξαπλώνεται η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι απατεώνες βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν με προηγμένο τρόπο τον φόβο των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Οι «κόκκινες σημαίες»
Πώς μπορεί όμως κανείς να καταλάβει ότι κάτι που προωθείται στα μέσα μαζικής δικτύωσης είναι ψευδές; Υπάρχουν μερικές «κόκκινες σημαίες», λέει ο Dr. Mackey. Αυτές είναι:

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Όταν κάτι διαφημίζεται κραυγαλέα στο Ίντερνετ και αναφέρει ότι είναι φθηνό, το αγοράζουν εκατομμύρια άνθρωποι και το έχουν εγκρίνει κορυφαίοι οργανισμοί, όπως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
Εισάγεται από το εξωτερικό. Αν κάτι ήταν εγκεκριμένο από την FDA (ή τον εκάστοτε εθνικό οργανισμό φαρμάκων), θα μπορούσε να πωλείται σε φυσικά καταστήματα εντός των ΗΠΑ (ή της εκάστοτε άλλης χώρας).

Η επικοινωνία γίνεται μόνο διαδικτυακά. Αν η επικοινωνία γίνεται μόνο με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιο app (ακόμα κι αν είναι το Skype), κάτι δεν πάει καλά.

«Οποιοσδήποτε ανησυχεί ότι τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του ή με τον ασφαλιστικό φορέα του», τονίζει ο Dr. Mackey. «Και όταν βλέπει αναρτήσεις για δήθεν θεραπείες και προγράμματα οικονομικής στήριξης, καλό είναι να συμβουλεύεται τους αρμοδίους (π.χ. γιατρούς, ενώσεις καταναλωτών)».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Medical Internet Research Public Health and Surveillance.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.