Τελευταία Νέα:

Πασχάλης Τερζής: H επιστροφή της μεγάλης λαϊκής φωνής


«Για σένα μόνο να υπάρχω και να ζω…να γίνουμε ένα ακόμα μια φορά»: Εδώ και λίγες ώρες τα ραδιόφωνα παίζουν, αποσπασματικά, μια λαϊκή μελωδία με αρκετές δόσεις από παράδοση και στίχους άγνωστους που τούς αποδίδουν δύο φωνές. Μια ανδρική και μια γυναικεία. Την ανδρική, την αναγνωρίζεις από τους πρώτους κιόλας φθόγγους και νιώθεις αυτόματα νοσταλγία, χαρά και συγκίνηση. Είναι ο Πασχάλης Τερζής, ο μεγαλύτερος – κατά πολλούς – εν ζωή λαϊκός τραγουδιστής ο οποίος σπάει το μουσικό «εμπάργκο» που ο ίδιος έχει επιβάλει, εδώ και χρόνια, στον εαυτό του για να μοιραστεί αυτό το ντουέτο με την αγαπημένη του κόρη Γιάννα Τερζή. Ένα κομμάτι που ίδια έγραψε αποκλειστικά για τους δυο τους κι αυτός το τραγούδησε…για εκείνη μόνο!




Για όσους γνωρίζουν τον Πασχάλη Τερζή, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Πάντα έτσι το αντιμετώπιζε, εξάλλου, το τραγούδι, με την καρδιά και όχι με την λογική. Ποιος αυστηρά επαγγελματίας θα εγκατέλειπε τις πίστες σε μια χρονική στιγμή που βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του; Ποιος θα είχε το σθένος να πει απανωτά ηχηρά «όχι» στις άκρως δελεαστικές προτάσεις των επιχειρηματιών των μεγαλύτερων νυχτερινών κέντρων; Ποιος θα άντεχε να στερηθεί, μέσα σε μια νύχτα, τις συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής, το χειροκρότημα, τις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης, τον θαυμασμό, τα φώτα;

Ε, λοιπόν για τον Πασχάλη Τερζή αυτή ήταν μια απολύτως συνειδητή απόφαση που τού υποδείκνυε η καρδιά του. Κι αυτήν ακολούθησε, όπως έκανε πάντα. Έκλεισε τα μικρόφωνα, κατέβηκε από τη σκηνή, έβαλε στη ντουλάπα τα κοστούμια και χάρισε στον εαυτό του το σπουδαιότερο δώρο. Μια ζωή ποιοτική, ήρεμη, χωρίς άγχη, κοντά στη φύση έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του οικογένεια που την είχε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Μόνον ένας άνθρωπος που είχε παλέψει πολύ σκληρά και για πάρα πολλά χρόνια θα μπορούσε να εκτιμήσει με αυτόν τον τρόπο την αξία της ποιοτικής ζωής. Κι ο Τερζής ήταν από εκείνους που μόχθησαν, για χρόνια ολόκληρα, μέχρι να βρεθεί στο βάθρο της επιτυχίας. Όχι γιατί δεν το άξιζε, όποιος γνώστης άκουγε τη φωνή του αναγνώριζε σε αυτήν ένα σπάνιο λαϊκό μέταλλο, αλλά γιατί δεν υπήρξε ποτέ – ούτε καν στις μέρες της δόξας του – άνθρωπος του συστήματος και της κλίκας, δεν χτύπαγε πόρτες, δεν παρακαλούσε.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.